fredag 22 oktober 2021

VI hade i alla fall tur med vädret

Det har egentligen inte hänt så mycket sedan igår. Vi vaknade upp vid kl. 05.30 och konstaterade att det blåste lite mer än vad prognosen visade (15-19m/s på Landsort) och att vinden hade vridit upp mer på väst. Det var gränsfall att ens dra isär dem mest vindsäkra näten precis utanför stationen, men fyra nät kom till användning efter en stunds fundering. Vädret skulle dock onekligt bli bra med sol i alla fall.

Det fanns dock inga fåglar på ön i gryningen, så det spelade egentligen ingen större roll. Exempelvis så fångades bara en enda fågel (en rödhake) före lunch. Vid kl. 13.00 började vi dock få enstaka fåglar i näten och då fångades t ex den 2000:e fågeln på ön för i höst. Föga förvånande var det en kungsfågel som förärades med titeln. 

Detta är förvisso långt under medelvärdet, men samtidigt bättre än många utav åren under den senaste 10:e årsperioden. Detta eftersom att bevakningen inte har varit heltäckande i samma utsträckning som förr. Med tanke på höstens väder med ihållande hårda vindar ifrån fel håll, så får man väl ändå anse att höstens siffra är helt acceptabel. Speciellt vindstyrkan har varit ett problem i höst, då många nätplatser under ett stort antal dagar inte ens har gått att bruka.

Kungsfågel

Roliga observationer under dagen var få, trots bra bevakning under större delen av dagen. Höstens första snösparv och vinterhämplingar sträckte förbi, men i övrigt var det anmärkningsvärt tomt i luften. Trots att det verkade gå i alla fall lite fågel innanför kusten, så var sträcket här ut i yttre skärgården av ringa omfattning. Nu hoppas vi i alla fall att vinden har vänt och att vi får lite mer fågel imorgon. Tyvärr ser det nog ut att släppa ordentligt först på söndag när vi stänger ner för i höst.
 
Dagens ringmärkning:
Kungsfågel 11
Rödhake 3
Totalt: 14ex av 2 arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar