tisdag 19 oktober 2021

Årsbästa i variation

Sent igår kväll, några timmar in på natten, så inleddes ett kraftigt traststräck. Rödvingetrastar i klar majoritet, men också anmärkningsvärt mycket koltrastar. Vi lyssnade långa stunder till detta sträck, samtidigt som vi gick ugglerundor. Mellan kl. 04-05 var sträcket stundtals mycket intensivt och vi törs nog påstå att det gott och väl passerade fyrsiffrigt med trastar över södra udden under natten.

Men, vi börjar med själva målarterna under natten - ugglorna. Straxt efter kl. 04 så fångades det en pärluggla uppe på Barrackberget och i gryningen fångades veckans andra hornuggla på samma ställe. Tilläggas bör väl att vi också hade en fältobs utav hornuggla uppe på Tallberget under förmiddagen samt att det nu på kvällen slet sig en hornuggla ur näthissen närmast fårstängslet. Vi hade även en jorduggla nu på eftermiddagen.

Hornuggla t.v. och pärluggla t.h. 

Ringmärkningen under morgonen var bra ur flera aspekter. Dels så fanns det faktiskt en del fågel på ön idag, även om dem flesta var trastar som snabbt for upp över ön och försvann. Men även idag så var artsammansättningen väldigt variabel (18 arter ringmärkta idag = nytt årsbästa) och så tog vi dessutom två främmande kontroller. En vardera grönsiska och gråsiska. Pga regn så hade vi dock ett långt uppehåll under några timmar pch vi var  tvungna att dra ihop näten from kl. 11.30.

Triss i trast.
 
Över havet så var sjöfågelsträcket idag helt ok. Om vi talar om specifikt bläsänder, så var dagen dock mer än "ok" och slutsumman om 5320ex är, om inte den högsta, sannolikt en av dem bättre dagarna i fågelstationens historia? Flockarna kom ofta tacksamt och rundade udden på mycket nära håll eller genom att tvära över Gräshålet som drygt ett tusental ankor gjorde. Med bland dessa så fanns det givetvis enstaka stjärtänder, krickor och skedänder, även om antalen utav dessa fripassagerare var förvånansvärt få. Bland de lite mer intressantare sträckobservationerna kan nämnas 45 prutgäss, en gråhakedopping, en dvärgmås, 21 skärsnäppor och ett par stenfalkar.

Vindstyrkan har gått från stiltje till 10 sekundermeter under dagen. Just nu ligger sydvinden och trycker på i 12m/s och den ska imorgon vrida något mot SV och tillta en aning. Fågelprognosen inför imorgon ser inte direkt munter ut och vi kan nog räkna med väldigt lite fågel i näten.

 
Dagens ringmärkning:

Hornuggla 1              Kungsfågel 55
Pärluggla 1                Blåmes 1
Gärdsmyg 6              Talgoxe 1
Rödhake 11               Trädkrypare 2
Koltrast 3                   Bofink 1
Rödvingetrast 2         Bergfink 3
Dubbeltrast 1             Grönsiska 10
Svarthätta 2               Gråsiska 1
Gransångare 1          Sävsparv 1
Totalt: 103ex av 18 arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar