onsdag 20 oktober 2021

Blåsten är tillbaka.

Det här dagen var motsatsen till igår. Det var helt enkelt väldigt lite fågel att titta på. Både i näten, i buskarna och över havet. Det regnade hela natten och det blåste frisk SV-vind, vilket måste ha hämmat sträckaktiviteten till att vara nere på noll och ingenting.

Det bekräftades också på morgonen. Enstaka trastar sågs i pannlampsskenet vid nätuppsättningen vid kl. 05 och några få fångades i första gryningsrundan. Runda nr.2 efter gryningen däremot, som ju normalt brukar vara ganska givande, var en nollrunda. Det säger väl det mesta, men vi hade ändå 11 nät (varav 1 rovnät och två hissar) uppe till kl. 10.30. Därefter drog regnet in och grusade planerna på fortsatt ringmärkning denna dag.
 
Vi har slitit hårt dem senaste dagarna och det började väl ta ut sin rätt idag. Samuel och Adam tog sovmorgon till kl. 09 och Kalle sov bort en 3-4 timmar mitt på dagen som kompensation. Det kändes som en bra dag att göra detta, eftersom det förmodligen inte blir sämre än såhär. Bland intressantare observationer under dagen kan nämnas en mycket sen strandskata som Samuel hittade rastande på en kobbe öster om Enskär, en dvärgbeckasin som Kalle trampade upp vid ”enbusknätet” väster om Tallberget, fyra rastande skärsnäppor ”bortanför jordens krökning” i riktning Garkast och en varfågel som rastade utanför stationshuset sent på eftermiddagen.


Över havet på morgonen (det fanns gott om tid för sträckskådning) hände som sagt inte heller allt för mycket, men drygt 400 bläsänder drog förbi, liksom ett 90-tal krickor, ett 50-tal sjöorrar, 27 prutgäss och en svarthakedopping.
 
Sent på kvällen drog vi upp tre rovnät och gjorde ett riktat fångstförsök på ugglor, men det gav inget. Nya tag imorn! Tyvärr väntar högst sannolikt ytterligare en mellandag innan vi återigen får lite dagsträck (och tallbitar?) på fredag.

Dagens ringmärkning:
Gärdsmyg 1          Talgoxe 1
Rödhake 2             Bofink 3
Koltrast 2               Grönsiska 1
Taltrast 1
Totalt: 15ex av 7 arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar