torsdag 21 oktober 2021

Botten är nådd

Vi förstod att dagen skulle bli seg, men att det skulle bli sämre än igår trodde vi var en teoretisk omöjlighet. Om varfågeln var här på morgonen igen för att försöka äta upp dem få fåglar som fanns är oklart, men en uppgörelse var oundviklig. Efter en tuff kamp i både nätet, i labbet och vid frisläppandet skiljdes vi åt som allt annat än vänner.



Efter att ha avstyrt varfågelattacken, så lyckades vi märka ytterligare 5 (fem) fåglar idag mellan kl. 06-13.00. Exakt vart alla fåglar håller hus vet vi inte, men dem var inte här idag. Vad som kanske ändå är mest intressant är var alla senhöstarter gömmer sig? Exempelvis var ingen rödvingetrast noterad här ute i höst förrän häromdan då det fullständigt vräkte trast här under natten. Uppenbart var dem väldigt försenade mao.

Vi har dock inte sett röken av en domherre sen vi kom ut, knappt några gråsiskor (dvs flammea) eller ”senhöstfinkar” av nåt slag och dem första sidensvansarna (5ex) var ute och vände på udden mitt på dagen innan regnet. Kommer det en stöt med sådana fåglar innan stationen stänger ner, eller missar vi dem helt i år? Det återstår att se om vädret dem kommande dagarna sätter fart på dem eller inte.

Av intressantare observationer under dagen kan nämnas en sen ung silvertärna som födosökte öster om ön en stund på morgonen, två sträckande råkor, en flock med 21 bläsgäss, två sträckande sillgrisslor, 13 rastande skärsnäppor och en stationär stenfalk hane.

Ljuset i tunneln. Efter regn kommer sol, men vinden består. 

Nu väntar en dag med sol och hård västlig vind. På pappret så ser det väl ok ut för dagsträckande större fåglar, men det känns ändå svajigt. Planen är att hitta lä till o börja med.
 
Dagens ringmärkning:
Koltrast 1
Taltrast 1
Svarthätta 1
Kungsfågel 2
Varfågel 1
Totalt: 5ex av 5 arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar