måndag 18 oktober 2021

Ungefär som förväntat

Dagen kan väl summeras ungefär så som vi avslutade gårdagens blogginlägg. Precis som vi misstänkte så var nattsträcket ganska mediokert. Det var i alla fall helt tyst i luften under natten (inga trastar alls) och vi fick inte in några fåglar i näten i gryningen. Exempelvis fångades bara en enda rödhake och mycket få kungsfåglar under dagen.

Vädret var klart och fint under hela dagen. Dock så blåste det en frisk NV-vind runt 10m/s under större delen av dagen. Detta gynnar inte direkt ringmärkningsverksamheten, men det brukar vara ett gott recept på hyfsad sträckaktivitet av dagsträckare utmed med Sörmlandskusten. Småfågelsträcket var förvisso ganska klent idag, men det var däremot en del rörelse på mes ute på udden. Vinden gjorde dock att vi inte kunde använda oss utav näthissarna och därför så fångades ändå en ganska låg andel av dessa fåglar.

Trots få individer i näten var artfördelningen ändå skaplig. Här bergfink (t.v.) och svartmes (t.h.)
 
Rovfågelsträcket var ok för årstiden och lokalen. T ex sträckte det +80 ormvråk, +70 sparvhök, 24 fjällvråkar, ett par duvhökar och blå kärrhökar samt en stenfalk förbi lokalen. Något förvånande var dock att vi inte lyckades skrota fram någon kungsörn, trots att någon av oss bevakade sträcket hela tiden från gryning fram till kl. 15.

Utöver sträckande fåglar sågs även en prutgås, en gråhakedopping och 7 skärsnäppor. Och hornuggla i fångsten? Jodå, vi fick den med. Nu hoppas vi på ytterligare en något bättre förmiddag imorgon. Vi höjer ribban på antalet märkta lite grann och målet för imorgon eftermiddag är att jobba in stationens första observation av kaspisk trut.

Kalle med nattens hornuggla. 
Dagens ringmärkning:

Hornuggla 1          Blåmes 14
Gärdsmyg 3          Talgoxe 18
Järnsparv 1           Trädkrypare 1
Rödhake 1             Bofink 2
Kungsfågel 8         Bergfink 2
Svartmes 1            Gråsiska 2
Totalt: 54ex av 12 arter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar