lördag 23 oktober 2021

Inledningen på nåt nytt

Ännu en tidig gryning, eller natt beroende på hur man nu ser på det. Vi gjorde ett halvhjärtat fångstförsök på ugglor innan gryningen även idag nämligen. Vinden var dock fortsatt frisk, men en liten vridning mot NV gjorde att vi faktiskt kunde dra isär så gott som samtliga nät idag. Fåglar då? Jovars, det var väl inte så att vi stressade ihjäl oss direkt. Samtidigt så fångade vi dock fler fåglar idag än vad vi gjort totalt dem senaste tre dagarna. Bl a en dubbeltrast och säsongens första(!) domherre.

T.v. veckans andra dubbeltrast och t.h. säsongens första domherre.

Nattsträcket hade nog varit ganska mediokert ändå, men dagssiffran fick understöd av dagsträckarna vilket någorlunda räddade upp situationen. Det märks dock tydligt att blockaden ligger kvar, men det är nog bara en tidsfråga innan muren stormas och rivs (för sista gången i år?).

Sträcket bevakades som vanligt nitiskt, idag oavbrutet t.o.m. kl. 15. Klart väder och frisk NV-vind brukar såklart generera en del rovfåglar och så även idag. Det börjar dock bli sent på säsongen för något imponerande sträck och vi befinner oss inte på en optimal lokal för det ändamålet, men 67 sparvhök, 65 ormvråk och enstaka blå kärrhökar, duvhökar, fjällvråkar samt veckans första tornfalk sträckte förbi. Tättingsträcket var dock fortsatt klent, men några värt att nämna är väl ändå vinterhämpling (37) och snösparv (8).

En av dagens vinterhämplingar tillfälligt rastande uppe vid Fyrberget. 

Imorgon är sista dagen och vi stänger igen stationen runt lunch. Under den gångna veckan har vi dessvärre inte ringmärkt så mycket fågel, men vi har haft som mål att passera hundra noterade arter på ön. Något som vi också gjorde idag och i nuläget har vi noterat 101 arter under veckans gång. 

Vinden la sig helt nu på kvällen varför vi ånyo tog tag i ugglemärkningen. Detta gav resultat ganska direkt och i nuläget har vi ringmärkt två pärlugglor. Natten är dock ung och vi hoppas på fler. Om vi ska tro nånting om imorgon så ryker nog proppen ordentligt. Vi räknar kallt med den bästa dagen på hela veckan imorgon.

Kvällens andra pärluggla.

Ringmärkning:
Pärluggla 2
Gärdsmyg 3
Rödhake 5
Koltrast 3
Dubbeltrast 1
Kungsfågel 14
Blåmes 6
Talgoxe 7
Bergfink 1
Gråsiska (ssp. cabarét) 1
Domherre 1
Totalt: 43ex av 11 arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar