söndag 17 oktober 2021

Kioskvältare med enskärsmått

Nicke Helldorff med familj var dem som skötte ringmärkningen under morgonen. Trots en fin morgon med relativt svaga vindar (äntligen...), så var det anmärkningsvärt få fåglar på ön under förmiddagen. Sannolikt var den fortsatt friska vinden under natten inte tillräckligt gynnsamt sträckväder ändå. Däremot var det kanske desto mer förvånande att dagsträckarna också saknades och att det t ex knappt ringmärktes några mesar eller siskor.

Personalskifte skedde under eftermiddagen och ut kom vi (Kalle Brinell, Samuel Wivstad och Adam Stålnäbb). Det var endast några få nät uppe under eftermiddagen, men vi drog isär alla förututom ett rovfågelsnät under kvällen i förhoppning om att fånga ugglor. Tallberget är således redo om det smäller till. Vinden tilltog dock och förutsättningarna är på inget sätt optimala, men det betyder ju inte att det inte går. Försöken fortgår i nuläget (kl. 22.30), men vi planerar att dra ihop näten innan midnatt.
 
Intressanta observationer under dagen var anmärkningsvärt få. Egentligen är ingen visuell observation ens värd att ta upp här. Däremot så fick vi vara med om något synnerligen oväntat då det vid kl. 19.27 passerade förbi en nattsträckande rördrom alldeles utanför stationshuset! Fågeln lät höras med sitt ”kau”-läte (givetvis inte sedd) fyra ggr och alla tre närvarande på stationen hann springa ut ur huset och fick höra den. Detta är enligt uppgift den första noteringen av arten inom fågelstationens område!
 
Om vi ska spå om framtiden så tror vi på en snäppet bättre dag imorgon. Målet är inställt på 50 fåglar i fångsten med dagsträckare i majoritet, förhoppningsvis lite rovfågelsträck och kanske att vi avslutar morgondagen med en fångad hornuggla.

Dagens ringmärkning:

Gärdsmyg 2            Kungsfågel 13 
Rödhake 2              Talgoxe 1
Koltrast 1                Trädkrypare 4
Gransångare 2

Totalt: 25ex av 7 arter.


T.v. Adam som (av misstag) snodde med sig stationens osthyvel förra hösten får nu tragglas med potatisskalaren. Sent ska syndaren straffas. 

T.h. Adam och Samuel med eftermiddagens enda ringmärkta fågel - en rödhake.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar