onsdag 22 september 2021

Inga invasionstendenser än sålänge

Vi gjorde ett försök till att fånga ugglor i natt. Det var ändå skapliga förutsättningar med fullmåne och svaga vindar, men inledningsvis dock lite lätta regnskurar en bit in över fastlandet norr om oss. Eventuellt kan detta ha varit hämmande för sträckaktiviteten? Trots att alla nät var uppe och att playback användes så fångades inte en enda uggla.

Gryningen var klar och vindstilla, nästan så att vädret var lite för fint faktiskt. Detta kan ju ha den negativa effekten att fåglarna bara flyger förbi oss och snabbt fortsätter in mot fastlandet istället för att nödlanda här. Mycket riktigt så var det också ganska fågeltomt i buskarna på morgonen, men trots det så fångade vi ungefär lika många individer som igår. Det är dock fortfarande väldigt få rödhakar och kungsfåglar. Faktum är att vi idag fångade fler gärdsmygar än rödhakar och man kan ju fråga sig vad det beror på? Det är också väldigt ont om t ex taltrastar än så länge.

Med ett snitt på 4,3 fångade/år så var denna nötväcka dagens ovanligaste fångst.

Ett av fågelstationens syften är att notera invasionsrörelser. Än så länge så verkar det inte vara någon direkt rörelse av någon invasionsart egentligen, men det kan ju givetvis ändra sig under höstens gång. Den enda invasionsarten som visar några tendenser till rörelse just nu är nötskrikorna och idag var ett 50-tal ute och gjorde sträckförsök på udden. Precis som igår så ringmärktes dock ingen, även om en lyckades smita ut ur vinkelnätet uppe på Tallberget innan vi hann fram.

Specialist på att undvika nät - nötskrika. 

Det var sparsamt med trevliga observationer under dagen. Ett gäng myrspovar rastade på kvällen, en blå kärrhök sträckte förbi, dem första grupperna med dubbeltrastar var ute och vände och en sibirisk gransångare sågs/hördes till och från under större delen av dagen. Man kan nog misstänka att den sistnämnda fortfarande är samma individ som hänger kvar sedan ett par dagar, även om vi inte såg den tillräckligt bra för att se någon ring.
 
Vid lunch idag så var det delvis personalbyte här på stationen. Eva-karin åkte hem och ut kom istället Lars Ekström och Eva Olofsson. Undertecknad (Kalle) är fortfarande kvar t.o.m lördag.
 
På eftermiddagen så ändrades vädret, vinden vred mot SV och tilltog. Nu på kvällen blåser det återigen ganska hårt (drygt 10m/s) och det väntas regn imorgon förmiddag. Kanske hinner vi med lite ringmärkning imorgon bitti? Den som lever får se.
 
Dagens ringmärkning (6 rovfågelnät, 12 småfågelnät och 4 näthissar):
Gärdsmyg 12          Blåmes 1
Rödhake 11            Talgoxe 2
Ärtsångare 3           Nötväcka 1
Svarthätta 2            Trädkrypare 1
Gransångare 3        Grönsiska 1
Kungsfågel 37

Totalt: 74 fåglar av 11 arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar