fredag 24 september 2021

[Ny art] för ön!

Vi vaknade upp straxt efter kl. 5 imorse och öppnade dörren. Det konstaterades snabbt att det duggregnade och blåste mycket hårt. En snabb koll på SMHI´s hemsida för att se vad det blåste ute vid Landsort visade på 15-21m/s. En titt på radarn gjorde att vi tog sovmorgon en timme. Till slut gick vi upp ändå, men någon ringmärkning var inte att fundera på. 

Istället ägnades tiden och att skåda. En del rörelse på sädesärlor, ängspiplärkor och enstaka grönsiskor. Senare även en del sparvhök (30-tal), några fjällvråkar och en ormvråk. Egentligen var det inte mycket som stack ut, men veckans andra lappsparv sträckte förbi liksom några myrspovar. Den sibiriska gransångaren är fortfarande kvar kring vassen bredvid stationshuset. 

Dagens obs och tillika första fyndet för ön, var dock den kamskrake som hittades straxt efter kl. 9. Fågeln höll till med ett större gäng knipor (180ex), en del storskrakar och simänder utanför "inloppet" till Gräshålet. Den drogs dock helt klart till kniporna och det var allt som oftast bland dem som kamskraken låg. Nu bedöms ju inte den här arten som spontan, men den är ändock väldigt ovanlig i landet. Fågeln var stationär här under hela dagen och den var som närmast precis nedanför stranden öster om vindskyddet. Skraken var kvar åtminstone till kl. 18.30 på kvällen, så det återstår väl att se om gänget som kommer ut imorgon får se den eller inte.

Enskärs första kamskrake

Regnet upphörde under tidig förmiddag och vinden gick ner lite efter lunch varför vi ändå drog isär några nät för att spräcka nollan idag med (ingen nolldag på vårt pass..). Det lyckades vi med, om än knappt. Dagens resultat om totalt 2ex av en art är inget man skryter med. Med detta tackar vi för oss! Imorgon anländer Göran Altstedt m. familj ut och tar emot stafettpinnen runt lunch.

Två unga rödhakar var allt vi fick. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar