söndag 19 september 2021

Mjukstart

Klockan var satt på alarm vid 05.10. Vetskapen om att det nog kan blåsa lite väl hårt fanns där, men vi gick ut och drog isär fem nät (3x6m + 2x9m) alldeles intill stationshuset som stod något sånär ”i lä”. Vi körde med dessa nät uppe fram t.o.m. kl. 11:45 och därefter så drog vi ihop dem för att fortsätta med nätuppsättning och dyl. Det har varit mulet under hela dagen med kortvariga och lätta skurar av duggregn. Vinden har legat på från NO med en vindhastighet på +10m/s hela dagen och över havet har sikten varit ok, även om flimmer ute vid horisonten har stört.

Några fåglar hade uppenbarligen haft skaplig medvind i natt, för vi tog ändå ett gäng hungriga fåglar imorse. Säsongens första ringmärkta fågel (om vi bortser ifrån pullmärkt tordmule i somras) blev något oväntat en morgonpigg svarthätta under en runda som annars dominerades kraftigt av rödhakar. Därefter fyllde det på med en ganska god blandning arter, även om kungsfåglarna som vanligt var klart talrikast. Totalt så ringmärkte vi 53 fåglar fördelade på 14 arter. Med tanke på antalet nät, antalet nättimmar och det rådande vädret så får man väl ändå anse detta vara en helt ok dagssiffra.

Sensommar möter höst. Lövsångare t.v. och gransångare t.h.

Två utav dagens tre rödstjärtar. 

Den ovanligt korta nätrundan och den måttliga fågeltillgången gjorde givetvis att det fanns en hel del tid över till att sträckskåda. Precis som igår så var det en del sjöfågel i rörelse och precis som igår så gick dem långt ut. Storskarvarna passerade nära, bläsänderna passerade på bestämningsavstånd (om än knappt ibland) och långt ute i horisonten (dvs i flimret) tågade många flockar förbi av säkert både gäss och annat.

Efter lunch så fortsatte vi med att sätta upp fler nät. Vi började med att smälla upp två näthissar till och således är alla fyra(!) därför redo att börja jobba när vädret tillåter. Utöver dem så är alla nät förutom fyra uppe. Dem kvarvarande (2 rovfågelnät + tallbergsvinkeln) är förnärvarande hårt vindutsatta platser, varför vi avvaktar till imorn eftermiddag med att sätta upp dem.

En bläsandsflock i gryningen. 

Dagens sträck:
Prutgås 24ex, vitkindad gås 11ex, skedand 2ex, bläsand 1917ex, stjärtand 33ex, kustpipare 1ex, myrspov 1ex, smålom 7ex, storlom 1ex, ob. små-/storlom 3ex, sparvhök 10ex, stenfalk 1ex och sädesärla 120ex.
 
Dagens ringmärkning (5 nät, 3x6m + 2x9m). Kl. 05:30-11:45:
Blåmes 3ex                      Gärdsmyg 1ex
Talgoxe 1ex                     Rödhake 8ex
Lövsångare 3ex               Rödstjärt 3ex
Gransångare 1ex             Järnsparv 3ex
Svarthätta 4ex                 Trädpiplärka 1ex
Ärtsångare 2ex                Gulsparv 1ex
Kungsfågel 21ex             Sävsparv 1ex

Totalt: 53ex fördelat på 14 arter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar