torsdag 23 september 2021

Ruskväder

Morgonen inleddes förvisso med hård vind från SSV, men det gick ändå att ha några nät uppe nära stationshuset. Haken var väl dock att det inte fanns några fåglar som hade valt att trotsa den hårda motvinden under natten som var. Runt kl. 08.30 så rullade, som spiken i kistan, ett regnoväder in och det föll ungefär 15-16mm fram t.o.m. kl. 15. Samtidigt så ökade vindstyrkan, som mest till runt 15-18m/s. Man kan väl sammanfatta det som att vädret inte var särskilt behagligt att ens vara ute i. Senare på eftermiddagen la sig vinden något igen, varvid vi drog upp några nät på nytt. Det gav såklart ingen utdelning då det ju fortfarande var tomt på fågel, men det var värt ett försök. 

Dagens "clue" var ärtsångaren nedan. Hp2 jämnlång med hp7 (vilket inte direkt framgår av fotot) samt hp3-5 nära nog jämnlånga vid ihopfälld vinge (hp4 en halv mm längre). Skapligt vit yttre stjärtpenna och rikligt med vitt på t5. Brunaktig nacke upp mot hättan, kallt gråfärgade övre stjärtteckare osv. Frågan är om detta säger nånting eller inte? Utan en DNA-analys så är det svårt att veta vart den här kommer ifrån.


I och med att vi inte ringmärkte under en lång stund, så ägnades en stor del av tiden till att läsa gamla tidskrifter, sova samt en hel del fältskådning. Det var dock ganska fruktlöst både bland buskar och över havet. Den sibiriska gransångaren var fortfarande kvar i vassen nära stationen och en prutgås sträckte förbi. Det kan nog sägas vara allt vi hade att komma med idag. 

Dagens talrikaste art - taltrast.

Dagens ringmärkning (2 hissar + 5 småfågelnät) kl. 05.30-08-30 samt 15.00-19:00:
Rödhake 1
Taltrast 3
Ärtsångare 2
Kungsfågel 2
Blåmes 1

Totalt: 9ex av 5 arter


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar