tisdag 21 september 2021

Kungsfåglarna uteblev, men ejdrarna flockades.

En vindstilla morgon gav en förhoppningar om att det skulle bli en skaplig morgon. Ut i mörkret och upp med samtliga nät, men tystnaden (inga rödhakar/trastar) var lite oroväckande. Under den första rundan så uteblev också den obligatoriska rödhakestöten. Morgonen gick och arterna trillade in. Dem flesta "ströarterna" fångades med liknande antal som igår eller t.o.m. fler. Något större inflöde av rödhakar och kungsfåglar blev det dock aldrig, vilket ändå är ganska märkligt. En sibirisk gransångare höll till i vassen utanför stationshuset under hela förmiddagen och kunde till slut fångas. Det visade sig dock vara gårdagens fågel.

Sol!

Morgonen inleddes med lite rörelse över södra udden, men det dog snabbt av. Roligast var en lappsparv som sträckte ut mot Hävringe. Senare över dagen var ett flertal flockar med nötskrikor ute och vände, sammanlagt 75ex. Föga förvånande lyckades varenda en att slinka förbi näten uppe på Tallberget. Jag vet inte riktigt hur dem lyckas gång på gång?

Över havet var sträcket tyvärr helt obefintligt. Ett par flockar med vitkindade gäss var väl egentligen det enda som rörde på sig överhuvudtaget. Dagens höjdpunkt var dock antalet rastande ejdrar. Det var fullständigt smockat utanför södra udden under en stund på morgonen. Flocken gicks igenom noggrant, men ingen praktejder kunde hittas. Antalet ejdrar var dock som sagt imponerande och efter en ordentlig räkning kunde det konstateras vara ca 14660 individer. Det är nog tveksamt om jag sett så många någonsin, inte ens om vi backar tillbaka till slutet av 90-talet. 

Veckan andra sparvhök

Dagens ringmärkning (13 småfågelnät, 6 rovfågelnät och 4 näthissar):

Sparvhök 1                            Gransångare 6
Gärdsmyg 9                           Lövsångare 2
Rödhake 11                            Kungsfågel 35
Ärtsångare 2                          Talgoxe 3
Trädgårdssångare 1               Trädkrypare 1
Svarthätta 8                            Bofink 1

Totalt: 80ex av 12 arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar