lördag 18 september 2021

Hösten 2021 inledd

Stationen inleder nu sin 57:e ringmärkningssäsong här ute på Enskär. Först ut i höst är familjen Brinell om man nu ska tala i tredje person. Vi anlände ut till ön med kapten Göran vid 9-tiden och kunde konstatera att det var allt annat än vindstilla här ute. Inte för att vi blev tagna på sängen över vädret, men det ställer ju till lite besvär. Vinden har under hela dagen tryckt på från ONO med en vindstyrka mellan 10-13m/s. Detta är inte optimalt av flera anledningar.

Den här vindriktningen och vindstyrkan är en ganska jobbig kombination här ute - det blåser nämligen i mer eller mindre varenda nät. Vi valde dock att inte börja med själva ringmärkningen idag av förklarliga skäl, utan istället så installerade vi oss i lugn och ro, satte upp drygt hälften av alla nät (som sagt utan att dra isär några), gjorde iordning dem två sista näthissarna och passade på att spana lite sträck över havet.


På själva ön så var utdelningen bland rastare minst sagt skral idag. Det hade uppenbarligen inte varit något nattsträck överhuvudtaget av tättingar och det var mem helt tyst när man gick rundan bortsett från enstaka kungsfåglar och rödhakar. Över havet var det däremot desto mer rörelse, "men" den här vindriktningen pressar inte in fåglarna mot Sörmlandskusten varför man helt enkelt lär använda zoomen på tubkikaren.

Långt ute vid horisonten tågade dock flock efter flock söderut och av det som kom lite närmare var det mest bläsänder som sträckte, men också en del ejder och prutgäss. Med tanke på att vi inte spanade under särskilt långa stunder så kan man nog gissa att det sträckte några tusen bläsänder denna dag trots allt(?), även om vi bara räknade in 884ex under sammanlagt lite drygt 1,5h spaning mellan kl. 09.30-17:00. 


Imorgon så är väl planen att försöka smyga igång ringmärkning (om det går) under förmiddagen, för att sedan fortsätta med att sätta upp alla nät och få allting klart t.o.m. måndag. 

1 kommentar:

  1. Roligt att säsongen är igång nu. Spännande med nya hissarna. Bra jobbat Kalle. Blir kul att läsa bloggen nu.

    SvaraRadera