måndag 20 september 2021

Det blåser vidare...

...i nästan samma styrka. Vinden har förvisso hoppat ner under 10m/s i medel, men det har legat straxt under denna vindstyrka under i stort sett hela dagen och faktiskt fortfarande när detta skrivs vid kl. 21:00. Enligt prognosen så ska dock vinden lägga sig ganska ordentligt straxt och enligt SMHI så ska det inte blåsa mer än 2m/s imorgon bitti. Vi hoppas att dem har rätt!

Den lilla minskningen i vindstyrka gjorde dock att vi spände musklerna i gryningen och drog isär 9 småfågelnät, 4 rovfågelnät samt alla fyra hissarna. Trots att det faktiskt upplevdes ganska tomt i buskarna så gav detta ett skapligt resultat. Vi fick dock dra igen ett par hissar och några nät efter ett par timmar pga tilltagande vind (ursäkta tjatet).
 
Om vi bortser från rödhakar och kungsfåglar så var den här dagen också ganska artrik i näten. Totalt så fångade vi 15 arter och bland det lite mer udda bör ju nämnas en sävsångare och en sibirisk gransångare. Den senare möjligen med något gulstick i ögonbryn och ögonring varför man kanske kan misstänka någon fågel från övergångszonen (”fulvescens”?), men i övrigt så såg den ok ut och den lockade frisk i både nätet och vid ringmärkningen. För säkerhets skull så kollade vi även sonogram för att kontrollera att vi inte var tondöva.

Sibirisk gransångare ur olika vinklar.

Ett entonigt läte. Sonogram på locklätet.
 
På observationsfronten så var det däremot måttligare med intressanta iakttagelser. Dels så hade vi såklart mindre skådning i fält pga mer fågel i näten, men det är bara halva sanningen. Det var nämligen väldigt tomt över havet idag. Några få flockar med vitkindade gäss, årets sista(?) fisktärna rundade udden på kvällen, en sillgrissla flög förbi österut nära och fint, en ung stenfalk sträckte ut mot Hävringe och sist men inte minst (eller jo, på sätt och vis) så sträckte det in en forsärla uppe vid vindskyddet tidigt på morgonen.

Stationens 48:e sävsångare sedan uppstarten 1965.

Dagens ringmärkning (9 småfågelnät, 4 rovfågelnät och 4 näthissar) kl. 05:30-20:00:
Sparvhök 1                        Svarthätta 1
Gärdsmyg 6                      Gransångare 5
Rödhake 29                      "Sibirisk gransångare" 1
Rödstjärt 1                        Lövsångare 3
Taltrast 1                           Kungsfågel 68
Sävsångare 1                    Blåmes 1
Ärtsångare 2                     Talgoxe 1
Trädgårdssångare 2          Bergfink 1
 
Totalt: 124ex fördelat på 15 arter.


1 kommentar: