lördag 26 september 2020

Nedfall med östlig prägel

Det blåste hårt i natt, regnade föll på tvären och det åskade så att hela huset sken. Regnet fortsatte under tidig morgon, varför nätuppsättningen vart något försenad. Det märktes ganska omgående att mycket fågel, f.a. taltrast och rödhake, hade anlänt under morgon. Så småningom vart det även fart på kungsfåglar

Ett rovfågelsnät är inte ett hinder för en duvhök hona...

Nog för att vi hade mycket att göra i näten, men det var nog inte det som var mest anmärkningsvärt ändå. Det var återigen dagssträckarna som dominerade bilden helt. Det fullkomligen vräkte ut tättingar från södra Enskär. Hundratals med trädpiplärkor (200 ex), ängspiplärkor (150ex), sädesärlor (200ex) mm mm. och tonvis med bo-/bergfink (ca 20 000ex) och grönsiskor. (3-4000ex). Endast enstaka bra arter bland dessa mängder dock. Bl a två trädlärkor och en lappsparv. I övrigt bland dem sträckande fåglarna kan nämnas 65 prutgäss, 7 blå kärrhökar, 5 tornfalkar och 2 stenfalkar

Bland rastande fåglar kan nämnas att vi hade åtminstone en till tajgasångare i fält utöver dem ringmärkta, liksom även en rastande buskskvätta (till Kalle och Adams stora sorg) vilket börjar bli sent.

Tajgasångare nr.1

Tajgasångare nr.2

Det var full upp i näten. Kalle fick springa runt ön som en skållad råtta och Janne såg knappt dagsljus förrän efter lunch annat än genom fönstret på ringmärkningsrummet. Kungsfåglarna dominerade såklart och några guldkorn i form av två tajgasångare och en mindre flugsnappare ringmärktes. Slutsumman landade på 273 ringmärkta fåglar, trots något försenad start. 

Straxt innan lunch imorgon så är det personalbyte. Undertecknad (Kalle), Janne, Adam och Samuel åker hem. Ut kommer två nya herrar som bedriver märkningen den kommande veckan. Gissningsvis har dem en bra vecka framför sig om dem har lite tur med vädret. Möjligheten för inflöde av östliga rariteter är det knappast nåt fel på. 

Veckans andra mindre flugsnappare.

DAGENS RINGMÄRKNING (24st nät):
Trädpiplärka 1
Ängspiplärka 1
Gärdsmyg 2
Rödhake 42
Taltrast 6
Svarthätta 2
Tajgasångare 2
Gransångare 1
Kungsfågel 182
Mindre flugsnappare 1
Blåmes 1
Bergfink 1
Grönsiska 27
Gråsiska 3
Gulsparv 1
Totalt: 273ex av 15 arter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar