fredag 25 september 2020

Finväderssträckare och starkare högtryck i ost.

Morgonen började återigen tidigt, men nätuppsättning s.a.s. "mitt i natten". Ugglorna uteblev även denna gång. Det finns några eventuella anledningar till det. Antingen gillar dem verkligen inte lite dis, sträcket har helt enkelt inte satt igång än.. eller så är det inte att räkna med att det är någon rörelse på ugglor överhuvudtaget. I gryningen var det däremot lite fart i skogen, men så fort det ljusnade så dog det snabbt av. Man kan väl gissa att dem snabbt rörde sig norrut genom ön och lämnade södra udden tidigt. Märkningen blev såklart lidande av det, men vi fångade ändå "ok" med fågel. Helt enkelt en medioker, alltså inte dålig, dag. 

Ett guldkorn i märkningen var den tajgasångare som fångades i nätet närmast stationen straxt före lunch. I övrigt kan väl nämnas att det verkar som att vi tar ovanligt mycket grönsiskor för att vara Enskär i år. Dem har helt enkelt ett bra år, vilket man förvisso märkt av på sträcklokaler runt om i landet innan. 

Höstens första tajgasångare i ringmärkningsprotokollet. 

Vi tar mer grönsiskor än normalt. Här en grann hane. 

Vi fick förstärkning igår kväll av Adam Stålnäbb och Samuel Wivstad. Med detta är vi nu fyra personer på stationen, vilket resulterat i bra mycket bättre bevakning av det som händer "runt omkring" och inte bara det som fastnar i näten. Till och börja med så var det lätt att räkna sjöfågel i morse då havet låg som en spegel. Imponerande antal (nu för tiden) med ejder och 5200ex kunde räknas uppe ifrån fyrberget. Bland udda rastare i övrigt kan nämnas en strandskata, en stenfalk, en fisktärna, en lärkfalk och en mindre flugsnappare som höll till i kanten på Barackberget. 

Några trädlärkor rastade tillfälligt utanför stationen på eftermiddagen. 

Bland sträckobsarna kan nämnas en sillgrissla, en bivråk, en drillsnäppa (sent), 15-20 skärpiplärka, några trädlärkor, ett 100-tal dubbeltrastar, drygt 500 blåmes, 5-600 siskor (400-500 grön + 100-150 grå). Mest anmärkningsvärt på lokalen var dock att inte mindre än 190 nötskrikor var ute och vände. Bl a 45ex i en flock. 

På Enskär ger vi fåglarna snuttefilt för att få dem att behålla lugnet. 

DAGENS RINGMÄRKNING (24st nät 04:30-19:00):
Gärdsmyg 4
Rödhake 5
Taltrast 1
Svarthätta 1
Tajgasångare 1
Lövsångare 2
Kungsfågel 37
Blåmes 6
Talgoxe 3
Nötskrika 2
Grönsiska 7
Gråsiska 8
Totalt: 77ex av 12 arter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar