onsdag 23 september 2020

Dagssträckare

En vindstilla och fin morgon, varför vi såklart gick upp tidigt och satte upp alla nät i mörkret i hopp om att fånga någon uggla. Två högtalare med uppspelning av pärluggla placerades ut (en på Tallberget och den andra på Barrackberget). Det gav tyvärr inget resultat idag heller.  

 Tidig morgon på Enskär är vad vanligt folk skulle kalla natt. 
 
Fint väder och vindstilla under gryningsrundan.

Det märktes, även om det på inget sätt var något märkvärdigt inflöde, att det hade sträckt en del fågel i natt. Det var klart mer fågel i gryningen än de andra mornarna. Det som dock karaktäriserade dagen var dock dagssträckarna. Redan i första rundan började blåmesflockarna kommer ner över Barrackberget och hade det inte varit för att det blev ordentligt disigt redan tidigt på morgonen så vet vi inte vart det hade slutat. Trots det så var lite drygt 800 blåmesar och 100 talgoxar ute och vände under dagen. Av dessa fångades blott 6%. 

Utöver det kan nämnas ett fortsatt skapligt sträck av sädesärlor, siskor (minst 800 grön + 75 grå), dubbeltrast (minst 120ex, varav 61ex i en flock) samt diverse fink, ängspip osv. Värt att nämna även att ett 50-tal nötskrikor var nere och vände. 

Blott en utav nötskrikorna fastnade i näten uppe på Tallberget. 

Spaning över havet eller inåt land var svårt i den dåliga sikten, men några kustpipare och 2 svarthakedoppingar rastade. Av rovfåglar sträckte det ut blott en handfull sparvhökar och en 1K brun kärrhök stannade tillfälligt upp i Gräshålet innan den fortsatte ut över havet mot Hävringe. 

Ringmärkning då? Jodå, det gick skapligt med hyfsad mängd nattsträckare och skapligt med dagssträckare. Detta resulterade i alla fall i höstens första +100 dag. Nya tag imorgon.

DAGENS RINGMÄRKNING:
Gärdsmyg 5
Rödhake 5
Taltrast 2
Svarthätta 4
Gransångare 4
Lövsångare 2
Kungsfågel 58
Svartmes 1
Blåmes 43
Talgoxe 15
Trädkrypare 2
Nötskrika 1
Bofink 1
Grönfink 2
Grönsiska 4
Gråsiska 2
Gulsparv 3
Totalt: 154ex av 17 arter. 

1 kommentar: