måndag 21 september 2020

Motvind

Ja, fåglarna har motvind och det har inte hänt allt för mycket på fågelfronten sen igår eftermiddag. Uppenbarligen så var det en dålig sträcknatt eftersom det var ganska tyst i buskarna imorse, vilket vi förvisso också hade förväntat oss. Över havet så var det mest enstaka måsar som for runt, men en flock på 23 prutgäss sträckte förbi och en gråhakedopping rastade långt inåt Hartsö. 

På tättingfronten dominerades luften av sädesärlor och grönsiskor under morgontimmarna. Fram på dagen rörde sig mindre grupper av blåmesar ut över södra udden och vi fångade några av dem mycket aggressiva små liven. Eller som Janne uttryckte det "dem här blåmesarna måste va utskickade av Putin". 

Temperament personifierad. 

Som svar på det så hade vi också finska motståndsrörelsen på plats i form av en sparvhök som härjade fritt bland näten. Till slut så tog vi den med handen i syltburken och även den fick sig en ring. 

Ung sparvhök.

Vi har fortsatt med nätuppsättning under dagen och totalt är nu 20 nät uppe för användning. Flertalet är i nuläget dock tagna ur bruk pga vinden. Vi kan nog räkna med att morgondagen kommer vara liknande som idag, då väderförutsättningarna är ungefär de samma. Förhoppningen ligger egentligen på att slutet av veckan ska vara bättre då det väntas högtryck i öster..  

DAGENS RINGMÄRKNING:
Sparvhök 1 
Gärdsmyg 2
Rödhake 4
Ärtsångare 1
Kungsfågel 26
Blåmes 16
Talgoxe 6
Gråsiska 1
Totalt: 57 ex av 8 arter. 

T.v. Nån har skitit på dasset. Några svalor verkar ha inspekterat en eventuell häckplats.
T.h. Janne har utvecklat en ny form av nätuppsättning med ett indianknep han lärde sig som liten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar