fredag 22 september 2023

Tajga & ägrett

Det är alltid med viss förväntan man ger sig ut i fågelmarkerna när det blåser från sydost. När vi vaknar är det stjärnklart och ganska friska sydostvindar så innan det blir ljust har vi fått upp de nät som idag klarar blåsten vilket blir 18 till antalet. Dessa hålls sedan uppe tills det börjar stänka en stund efter 18. Mycket fågel i näten idag, men då det varit måttlig omsättning av fågel rör det sig om många egna kontroller. Trots det märks 76 fåglar av 12 arter. Bland dessa en tajgasångare och en mindre flugsnappare. Dessutom fångas en kungsfågel märkt i Estland vilken döps till Maris.

Även berget är bemannat för sträckbevakning från första gryningsljuset. Simänderna uteblir nästan helt idag. Istället hygglig fart på sädesärla och grönsiska och det är en speciell känsla att bokstavligt talat stå mitt i sträcket när fåglarna kommer lågt över bergskanten på båda sidor om observationspunkten.

Utöver den märkta tajgasångaren noterar Janne och Örjan ytterligare en omärkt tajga sittande bredvid nätet när de som bäst plockar kungsfåglar. Den bestämmer sig sedan för at flyga ca en decimeter över nätet för att sedan försvinna. Från sträckbevakningen noteras en ägretthäger flygande över sydöstra Hartsö där den går ner bakom träden och tycks landa. En halvtimme senare är den uppe igen och flyger mot NV över västra Hartsö och försvinner. Tycks röra sig om en ny art för Enskär.

Ringmärkning:

Lövsångare 1
Gransångare 1
Tajgasångare 1
Mindre flugsnappare 1
Grönsiska 1
Blåmes 1
Trädkrypare 1
Kungsfågel 47
Talgoxe 6
Svarthätta 7
Rödhake 8
Taltrast 1

Sträckande fåglar:

Bläsand 130
Stjärtand 3
Skedand 1
Kricka 8
Prutgås 12
Silltrut 1 1k
Myrspov 2
Smålom 2
Storskarv 392
Sädesärla 282
Grönsiska 325

Övriga observationer:

Tajgasångare 1
Ägretthäger 1

Tajgasångare

Veckans andra mindre flugsnappare

Kungsfågeln Maris från Estland

Maris ring

Ung silltrut

Svarthättor som träter

Skarvar räknas också

Amrial

Tachina fera på renfana


















1 kommentar: