torsdag 21 september 2023

Fint väder ger få fåglar

För en gångs skull är det klart och utan risk för regn på morgonen så nät kan dras upp innan soluppgången. Vinden är däremot fortsatt frisk och från söder varför näten på södra delen av ön inte kan vara uppe. Inalles 17 nät kan användas och dessa hålls uppe hela dagen. Trots det fångas och märks det få fåglar. Totalt 22 märkta av sex arter stannar det på. Trots det låga antalet får vi en bonus i form av en mindre flugsnappare.

Uppträdandet i sträcket var intressant nog något annorlunda denna dag. Simänder sträckte, men idag i stor utsträckning mellan öarna i den yttre skärgården. Det innebar att flertalet flockar drog över Gräshålet strax norr om stationen varför dom för en gångs skull kunde beundras i gott medljus i det soliga vädret. Även en del sädesärlor och grönsiskor sträckte över sydligaste Enskär.

Med få ringmärkta, och ett sträck som lägger av tidigt på förmiddagen, finns utrymme för annat pyssel. Repris på tvagning med handpumpdusch i solen på stationsgaveln var en sådan aktivitet. Promenad norrut på ön för diverse blandade naturstudier för Göran var en annan.

Ringmärkta:

Lövsångare 1
Talgoxe 1
Grönsiska 6
Rödhake 7
Kungsfågel 6
Mindre flugsnappare 1

Sträckande fåglar:

Bläsand 513
Stjärtand 19
Skedand 2
Kricka 4
Prutgås 3
Kustpipare 2
Myrspov 2
Fiskmås 137
Brushane 2
Sädesärla 128
Grönsiska 85

Övriga observationer:

Lärkfalk 1 som gör sträckförsök men ändrar sig
Tornfalk 1 födosökande
Mindre hackspett 1 spelande

Soluppgång över Garkast

Idag sträckspan från berget mellan stationen och vindskyddet

För en gångs skull bläsänder i medljus

Mindre flugsnappare

Lövsångare

Grinden till världen utanför

Rödblära

Höstmosaikslända
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar