tisdag 19 september 2023

Prutgäss och tvagning

Efter regn kommer solsken. Under natten regnar det framåt småtimmarna så starten på våra aktiviteter fördröjs något. Framåt 7-tiden drar vi upp nät och bemannar sträckbevakningen enligt samma arbetsfördelning som dagen innan, dvs Janne och Örjan tar hand om ringmärkningen medan Göran räknar sträck. Det är nu mulet med frisk-hård sydvind så endast 11 nät kan vara uppe och över havet är det disigt med betydligt sämre sikt än dagen innan. Under dagen fortsätter den hårda vinden medan den vrider mot sydväst samtidigt som det klarnar upp alltmer. 

Vi får nu en stund av sol nere vid stationen där det är mestadels lä så vi passar på att tvaga oss. Koka regnvatten och blanda till lagom ljummet som sedan fylls i pumpdusch fungerar alldeles utmärkt. Intill duschplatsen vid stationsgaveln läggs även en myggskrämma. Oklart om den senare fungerar eller om det mest är placebo-effekt. Rena blir vi hur som helst!

På sena em stänker det lite så för säkerhets skull begränsas antalet nät till de allra närmast stationen. Under hela dagen trillar det in enstaka fåglar så till slut summerar vi 62 märkta av fem arter på det begränsade antalet nät. Vi noterar få återfynd från tidigare dagar så det är tydligt att det är omsättning på fåglar. Över havet sträcker det färre simänder än igår, men ändå hyggliga antal på bläsänder och stjärtänder. Däremot blev den en mycket fin notering av prutgäss med 700 passerande mot sydväst. Kul var även den sandlöpare som rastade ett tag på kopparnageln utanför sydudden.

Ringmärkning:

Talgoxe 2
Taltrast 2
Trädkrypare 1
Rödhake 25
Kungsfågel 32

Sträckande:

Prutgås 758
Bläsand 508
Stjärtand 77
Blå kärrhök 1
Stenfalk 1

Övriga observationer:

Sandlöpare 1
Kärrsnäppa 10


Janne märker trädkrypare


Taltrast

Sträckande bläsänder, men även en kricka och några stjärtänder. Hittar du dom?


Duschhörnan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar