torsdag 17 oktober 2024

Lite blåsta är vi

Som vi skrev igår så visste vi att det skulle bli tuffare väder. Och det blev det. Vi valde ju att stanna kvar så kanske är vi lite blåsta. Vi kunde enbart ha ett fåtal nät uppe. Det blev dock en del skådning över ett upprört hav. En stenfalk satt och kurade i blåsten på Kopparnageln, ön utanför udden,  Det passerade även en stor lom. Med betoning på stor. Tyvärr lite långt avstånd och den flög nere i vågdalarna. Men det troligaste känns som en svartnäbbad islom. Dock kan ljus mm göra att en storlom inte helt kan uteslutas. Så den får bli obestämd. Monika är nu igång och ringmärker. Hon gör det utmärkt och det är väldigt roligt. Om några år kanske vi har ytterligare en ringmärkarlicens för Enskär. Det behövs verkligen.

Dagens, eller kvällens, händelse var annars den komet som kunde ses mycket bra ikväll då den passerade. Nu laddar vi för ännu en blåsig dag imorgon. Hoppas kunna ringmärka minst 28 fåglar för då når vi 2000 ringmärkta fåglar på Enskär denna säsong. Vi planerar fortsatt för hemfärd på lördag. 



Monika igång och tränar att ringmärka


Vi skådar kometen som passerade ikväll. Syns i bildens övre vänstra hörn.
Dess namn är Tsuchinshan-Atlas om någon vill googla.

Ringmärkning

Talgoxe 1
Kungsfågel 7
Trädkrypare 1
Summa 9 fåglar av 3 arter

Observationer och sträck
1 rastande stenfalk på Kopparnageln på morgonen. Ännu en stenfalk sträckte SV på em. Möjligen samma individ. Ovan nämnda lom passerade. 10 st vinterhämplingar rastade kort på udden. En svarthätta hördes sjunga en kort strof. 





 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar