tisdag 15 oktober 2024

Det blev en behaglig dag

Natten var kall och så också morgonen. Dessutom rätt blåsigt. Mössa på. Så det blev få nät som drogs upp tidig morgon. Men senare kom solen, vinden vred och minskade något och på em var det riktigt behaglig att sitta i lä och värma sig. Dagens överraskning var en dvärgbeckasin som Monika stötte nära huset. Den hade tydligen landat tillfälligt i gräs och ingen typisk biotop för arten. Sträcket var, förutom lite på morgonen, i stort sett obefintligt. Ännu en givande dag på Enskär.


Svartmes ringmärks sällan i större antal. Ett par stycken idag.


I skrivande stund har vi nät uppe och hoppas på ugglor. Månen lyser upp kvällen och det är lugnt där vi kan ha nät igång.

Ringmärkning

Svartmes 2
Blåmes 5
Gransångare 3
Kungsfågel 24
Gärdsmyg 5
Nötväcka 1
Koltrast 1
Rödhake 1
Summa 42 fåglar av 8 arter

Observationer och sträck
Under tidig morgon sträckte ett antal gåsflockar med Bläsgäss/ Sädgäss och Vitkindade gäss. Totalt ca 1000 ex. Andra arter vi såg idag var bl a den nämnda dvärgbeckasinen, 5 vinterhämplingar, 1 blå kärrhök och ett antal större korsnäbb.




måndag 14 oktober 2024

Kul dag med 3-siffrigt

Helt vindstilla morgon och upp med nästan alla nät redan i gryningen. Det fina vädret höll i sig hela dagen och det gjorde även ett jämnt flöde av fåglar. Vi summerade åter ett 3-siffrigt antal ringmärkta. Däremot hann vi inte samtidigt ha koll på ev sträck så det har vi inga noteringar på idag.


Glada var vi hela dagen. Monika och Örjan.


Glad Janne


Ras, ålder och kön på denna fina fågel?


En fin taltrast

Ringmärkning

Blåmes 4
Talgoxe 3
Stjärtmes 7
Kungsfågel 72
Gärdsmyg 13
Trädkrypare 1
Taltrast 2
Koltrast 1
Rödhake 9
Gråsiska, cabaret 2

Summa 114 fåglar av 10 arter

Observationer och sträck
Lite tid kunde ägnas detta idag men vi hann observera bla  sångsvanar, tofsmes, skogsduva, större och mindre korsnäbb, mindre hackspett.
























söndag 13 oktober 2024

Tid för att bevaka sträck

Idag hade vi starka vindar redan före gryningen. Kl 06 kunde vi trots det dra isär några få nät som satt i lä. Som mest kunde vi ha 9 nät igång men stundtals färre och helt ihopdragna nät under regn mitt på dagen. Det gjorde att det fanns tid för minst en av oss att större delen av dagen bevaka sträcket. 


En kall dag får man värma varandra


En och annan fågel vi fångade idag var redan ringmärkt. Vi har förståelse för att man då blir utskälld.

Ringmärkning

Talgoxe 2
Kungsfågel 6
Gärdsmyg 1
Rödhake 1
Summa 10 fåglar av 4 arter

Observationer och sträck

Sädgås 171
Bläsgås 1060
Grågås 4
Vitkindad gås 271
Prutgås 4
Bläsand 1683
Kricka 6
Stjärtand 15
Vigg 7
Ejder 644
Alfågel 6
Svärta 14
Smålom 4
Storlom 8
Skäggdopping 1
Gluttsnäppa 1
Dvärgmås 1
Skrattmås 8
Sånglärka 29




lördag 12 oktober 2024

Tärnan medlemmar på dagsbesök

 Idag hade vi ett roligt, glatt, givande och väldigt trevligt besök av 14 medlemmar från Tärnans fågelförening. Gruppen kom med två båtturer under morgonen. Det var nära att turerna inte skulle bli av pga för starka vindar på morgonen men som tur var så valde Lars att köra. Under dagen minskade vinden, solen kom fram och på eftermiddagen var det varmt och skönt och svaga vindar.
När båtturerna gick hem på sena eftermiddagen var alla som varit på Enskär fyllda av intryck. Lennart Wahlén lämnade efter 14 dagar på ön med en av båtarna och ersattes av Monika Dalhäll och Örjan Jitelius. Kvar är Janne Oldebring. Vi tre ska nu ta oss an kommande vecka som blir den sista för året med verksamhet.

Lennart guidar några av dagens besökare


Årets första ringmärkta nötväcka fick visa detaljer så att vi kunde bestämma ålder och kön


Dagens härliga besökare på traditionellt lagfoto

Ringmärkning

Blåmes 8
Talgoxe 3
Gransångare 1
Kungsfågel 5
Nötväcka 1
Rödhake 2
Summa 20 fåglar av 6 arter

Observationer och sträck
Då vi var väldigt många skådare på ön idag sågs en hel del arter så väl på ön som sträckande och förbiflygande. Bl a sågs fortsatt sträck av Bläsgäss, Vitkindade gäss mfl. Totalt säkert fler än 2000 gäss. Andra lite roligare arter som sågs av någon eller flera var Smådopping, Stenfalk, Kärrsnäppa, Mindre hackspett, Fjällvråk mfl.




fredag 11 oktober 2024

Ännu flera gäss

Dagen började med lite regn men inte värre än att vi kunde dra upp nät efter två dagar utan ringmärkning. Samtidigt var vi spända på om det kunde vara några sträckande fåglar över havet.  Främst under eftermiddagen räckte det dock med att lyfta blicken och ta del av det sträck som stötvis kom brett över såväl havet, södra Enskär som in över fastlandet. Dominerande art var utan konkurrens bläsgäss som vi kunde se i flockar spridda över himlen och de kunde räknas i tusental. Däremot var det ont om tättingar på ön vilket syns i dagens ringmärkning. Nu ser vi fram emot morgondagen då vi får fint besök av Tärnan medlemmar som kommer att transporteras med Lars bekväma båt. Välkomna!



Ringmärkning

Talgoxe    3
Svarthätta     2
Kungsfågel    10
Rödhake    8
Summa 22 fåglar av 4 arter

Observationer och sträck

Bläsgäss mer än 2000 ex, Vitkindad gås mer än 500 ex, Prutgås ca 150 ex, Bläsand ca 300 ex, Kustlabb 4 ex i en grupp samt 1 Kustpipare


torsdag 10 oktober 2024

Glad personal byter av varandra

Idag fick personalbytet planeras noga då regnet fortsatta ösa ner och vindarna tog i. Ett kort fönster för utfärd och hemfärd fanns på tidiga morgonen och allt gick bra. Skönt med Lars bekväma båt dagar som denna. Nicke Helldorff  och Torbjörn Lundahl tackade för sig efter fantastiska dagar, fram till idag, och Janne Oldebring kom ut för att tillsammans med Lennart Wahlén fortsätta verksamheten. Under någon timme på förmiddagen satt vi i vind-/regnskyddet och såg en del sträckande fågel. Men sedan hade skyddet fått nog och det började rinna vatten från olika håll. Lite extra blöta avbröt vi sträckskådandet för en fika i huset. Sedan har det regnat hela dagen och ett kort besök i vindskyddet vid 17-tiden gav några få förbiflygande prutgäss. Inga nät har kunnat vara uppe under dagen. Ringmärkta under dagen blev alltså 0 fåglar.
Under ca 1 timmes bevakning av sträcket passerade ca 300 bläsänder, ett antal stjärtänder, 10-tal prutgäss, 200 bläsgäss, några sädgäss och grågäss.



Vi vill också tacka RC för snabb återkoppling avseende den ringmärkta norska kungsfågeln som kontrollerades den 3/10. Den fågeln var ringmärkt 44 mil bort från Enskär, västnordväst i Norge. Den tog 19 dagar på sig att komma till Enskär.



onsdag 9 oktober 2024

Regnet det bara öser ner

 Under natten var det ett fasligt oväder. Kuling och regn. På morgonen hade vinden mojnat men regnet fortsatte. 25 mm fram till 17:00. Detta gjorde all ringmärkning omöjlig. I stället ägnades dagen åt sträckskådning.

Ringmärkning

inga ringmärkta

Sträck och observationer.

Gårdagens sträck var rekordartat. (Det smög sig in ett tryckfel igår att sträcket gick åt NV, naturligtvis ska det vara SV. Sorry.) Bra sträck idag med.

Prutgås ca 500

Vitkindad gås minst 1000

Bläsgås ca 500

Sädgås flera i bläsgåsflockar

Bläsand, ca 2000

Stjärtand ca 50

Kricka 50-tal samt 8 rastande i Gräshålet

Skedand 1 sträckande 2 rastade i Gräshålet

Svärta 24 sträckande

Sjöorre 11 sträckande

Bergand 4 sträckande

Salskrake 1 hona sträckande

Ladusvala 3 sträckande

Varfågel 1 rastade


Med detta tackar jag, Nicke Helldorff för visat intresse och om alla stjärnor och planeter står rätt hörs vi om ett år igen. Två superveckor med fint väder (tills idag) , kul arter som kattuggla, brandkronad kungsfågel och duvhök.

Tack Enskär!

tisdag 8 oktober 2024

Lavinsträck

 Vi vaknade upp till en mulen morgon med vind från  S till SO 5-8 m/s under hela dagen. Regnet hängde i luften men det kom bara några droppar.

Ringmärkning

Sparvhök 1

Nötskrika 1

Talgoxe 1

Gransångare 2

Svarthätta 3

Kungsfågel 39

Gärdsmyg 2

Trädkrypare 1

Taltrast 2

Rödhake 8

Hämpling 1

Summa 61 fåglar av 11 arter

Observationer och sträck

Dagen präglades av ett fantastiskt sjöfågelskådespel. Ett kraftigt ejdersträck under morgonen och förmiddagen Kl 0700-09-30 passerade mer än 15000 ejder långt ut mot horisonten. Samtidigt räknades otaliga flockar av bläsand ofta i grupper om mer än 100-200 ex. Totalt passerade mer än 3000 ex under den tid vi hann räkna 07.00-9.30 och sträcket fortsatte under större delen av dagen med troligen en liknande summa som noterades vid Landsort, nämligen 60000 bläsänder sträckande mot NV.

I bläsandsflockarna kunde vi även se inslag av stjärtänder (37), krickor (minst 100), skedand (2) och brunand (7)

Långt ute till havs sågs c a 200 sjöorre och minst 100 prutgäss. Under eftermiddagen kom det allt fler gåsflockar, främst tusentals vitkindade gäss (Landsort 27000 ex) men även på nära håll bläsgäss (9+22+25), prutgäss (18+18+13) ochj några grågäss.


Nötskrikans blick...

...och sparvhökens. Lätt att bli lite hypnotiserad.

Citerat från ett fågelquiz: "vilken fågel ringer till mamma? Svar: hem-plingen







måndag 7 oktober 2024

Tyngsta dagen, kanske

 Ännu en härlig dag i paradiset. Kav lugnt på morgonen och resten av dagen. Mulet fram till lunch sedan sol och klart. 8-12 grader. Gassigt i solen och nätrundor gjordes i skjortärmarna på eftermiddagen.

Ett tappert försök gjordes att fånga ugglor föregående natt, men trots mycket goda fångstförhållanden kammade vi noll. Antagligen för att det inte finns några ugglor på flytt. Vi får vara nöjda med den kattuggla som togs tidigare.

Ringmärkning

Duvhök 1

Blåmes 1

Talgoxe 3

Gransångare 8

Kungsfågel 52

Gärdsmyg 7

Trädkrypare 1

Koltrast 1

Rödhake 4

Summa 78 fåglar av 9 arter

Observationer och sträck

Vi satt en halvtimme innan soluppgången när näten var uppe och lyssnade till morgonens ljud. Vår reflektion var att det var påfallande tyst. Inga nattsträckande trastar hörs i mörkret.

Kärrsnäppa 7 rastande

Kustpipare sträckte

Trädlärka sträckte

Havstrut. 1 ex, veckans första, också det lite oroväckande att den är så fåtalig.

"Fjärden ligger blank som ett nybonat golv..." i alla fall Gräshålet

Hävringe syns fint från fyrberget

En av de tyngsta arterna som nätfångats på Enskär. Den unga duvhökshonan hade slagit en sparvhök innan hon for in i nätet. Med förenade krafter och utan blodspillan kunde vi sedan ringmärka denna  starka bjässe.

Inte undra på en sån här skrämmer slag på kråkor

eller de här...







söndag 6 oktober 2024

BK

 Vii vaknade upp till ytterligare en varm dag. 9 grader på morgonen. En måttlig västlig vind hela dagen ca 5-7 m/s. Redan på förmiddagen gassigt i solen. På kvällen uppklarnande och ett försök görs i skrivande stund med ugglenäten på Tallberget.

Vi fick besök av två kanotister, Erik och Margita från Oxelösund och Totte Jenssen, också från Oxelösund som blev visade verksamheten.

Mycket färre fåglar än dagarna innan. Efter lunch fågeltomt, men som ofta en liten rörelse på kvällen då det kommer fåglar ner från norra delen av ön på väg mot syd.

Ringmärkning

Blåmes 2

Talgoxe 1

Gransångare 3

Brandkronad kungsfågel  1

Kungsfågel 27

Gärdsmyg 1

Rödhake 2

Summa 37 fåglar av 7 arter.

Observationer och sträck

Mindre hackspett en ropande och sågs senare

Nötskrikor, 16 ex på sträckförsök. De vänder när de ser de stora otäcka havsvidderna framför dem.

Europas två minsta arter. Den brandkronade vägde 5,0 gram och kungsfågeln på bilden 6,0 gram

BK på skådarlingo., alltså brandkronad kungsfågel; en riktig snygging!





lördag 5 oktober 2024

Sommarkänsla

 Åter en klar och stilla morgon med ca 7 grader. Mot eftermiddagen lite moln från väst och genast lite kallare. På eftermiddagen var vinden ungefär V 4 m/s. 

Ringmärkning

Blåmes 5

Stjärtmes 9

Gransångare 9

Svarthätta 3

Kungsfågel 45

Gärdsmyg 7

Trädkrypare 3

Rödhake 10

Summa 91 av 8 arter

Det ger en veckosiffra på 698 fåglar, d v s ett snitt på 100 om dan. En god siffra för Enskär!

Observationer

Brandkronad kungsfågel, 1 hanne sågs fint nere på södra udden

Kustpipare och kärrsnäppa hörda sträckande

Större korsnäbb 4 ex rastade på fyrberget.


Vinnare i livsracet. Medelvärdet för antalet fångade gransångare under perioden 1965-2022 var 35 ex per år. Nu har det redan ringmärkts105 gransångare under året. För gärdsmyg under samma tid var medelvärdet 57 ringmärkta per år och i år är redan 139 märkta.  Oaktat hur stationen varit bemannad förr  m m visar dessa siffror vad vi upplever i markerna om den ökande mängden gärdsmygar och gransångare.

"Går den här att äta?" undrar den unga större korsnäbbshannen

Idolporträtt av stjärtmes











fredag 4 oktober 2024

Hårdkörning

 Tidig revelj kl 0500. Vindstilla och ca 7 grader varmt. Hela dagen utan ett moln på himmelen och gassigt i solen. Lite ökande vind från SV på eftermiddagen. 

Ringmärkning

Nötskrika 1

Svartmes 2

Blåmes 1

Talgoxe 1

Stjärtmes 11

Gransångare  9

Svarthätta 2

Kungsfågel 76

Gärdsmyg 24

Trädkrypare 3

Taltrast 3

Dubbeltrast 1

Rödhake 10

Bofink 1

Bergfink 1

Gråsiska 1

Sävsparv1

Summa 148 fåglar av 17 arter

Högsta dagsfångsten för säsongen

Observationer

Sjöorre hane och hona rastade utanför södra udden

Fjällvråk flög över norra Enskär

Trädlärka och sånglärka hördes sträckande

Kattugglan som ringmärktes under gårdagsnatten. Stationens andra.

Taltrast och dubbeltrast

Nötskrikor och ringmärkare är inte alltid bästa kompisar...

"Av alla färgerna de små. den mest förtjusande är den blå"













torsdag 3 oktober 2024

Mycke å häftigt

 Rivstart på dan i den fina klara höstdagen.8 grader och svag till måttlig vind från N-NO. Soligt och 12 grader på eftermiddagen. Mot kvällen nästan kav lugnt. En ugglesatsning görs i skrivande stund.

Danne Johansson åkte hem och ersattes av Torbjörn Lundahl från Katrineholm.

Dagens "klo" 2 var en norsk kungsfågel 6A8834 Stavanger, Norway M10, W55, V6,0 gram

Dagens klo nr 1 var ändå den kattuggla som fångades på Tallberget kl 9. Stationens andra! Ungefär 50 år sen sist!

Ringmärkning

Sparvhök 2

Kattuggla 1

Talgoxe 4

Gransångare7

Svarthätta 1

Kungsfågel106

Gärdsmyg 9

Trädkrypare 4

Taltrast 2

Rödhake3

Bofink 1

Summa 140 fåglar av 11 arter


Observationer

Blå kärrhök 2 honfärgade, 1 över Hartsö, 1 över Gräshålet

Stenfalk 1 rastande på Kopparnageln

Berguv hördes hoa, antingen från norra Enskär eller från Hartsö



Ännu en solnedgång

Steffe på Kopparnageln

Dagens klo... Kung Harald fra Norge















onsdag 2 oktober 2024

Nordanvindar

 Åter en klar morgon. Denna gång med hård vind under hela dagen ca 10 m/s från NO. Mot kvällen mojnande. Endast 10 nät användes som mest. 

Ringmärkning

Sparvhök 1

Blåmes 1

Gransångare 4

Svarthätta 1

Kungsfågel 61

Gärdsmyg 8

Taltrast 2

Rödhake 7

Sävsparv 1

Summa 86 fåglar av 9 arter

Observationer

Sjöorre 12 rastande

Större strandpipare 3 rastande

Kärrsnäppa 20 rastande

Roskarl 1 rastande

Stenfalk, hona/ung sågs vid två tillfällen jgaandes utanför södra udden. Kanske 2 individer

Smålom 1 ex förbiflygande

Tordmule 2 ex förbiflygande

Tobisgrissla 1 ex rastande

Porträttbild

Sparvhökshanen märktes i kvällningen

Solen går ner över fastlandet











tisdag 1 oktober 2024

Upp och ner (med näten)

 Morgonen började med stjärnklar himmel och svag SO vind . Lagom till att näten var uppe och första nätrundan började det regna. Så ner med allt igen. Det höll på så växlande fram t o m lunch. På eftermiddagen stabiliserades vädret till klart och soligt. På kvällen ökande vind från NO. I skrivande stund (21.00) ca 8 m/s.

Ringmärkning

Gransångare 2

Svarthätta 3

Kungsfågel 44

Gärdsmyg 7

Trädkrypare 1

Taltrast 2

Koltrast 1

Rödhake 9

Summa 69 arter av 8 arter

Under september märktes 1011 fåglar

Observationer och  sträck

Ägretthäger 1 ex sträckande mot SV

Sandlöpare 1 ex tillsammans med  kärrsnäppa på södra skären

Dagens ringmärkning förs in digitalt. Här Nicke Helldorff och Dan Johansson

Sandlöpare och kärrsnäppa

Gärdsmyg