onsdag 18 oktober 2023

Tre små rätter och en pärla på det

 Redan tidigt i morse innan solen helt gått upp hade vi samtliga 24 nät uppe. Det var dock ganska tyst och vi undrade hur dagen skulle bli. Den första rundan var rätt lugn även om vi fångade 4 rödvingetrastar och en koltrast. Därför hann vi en stund kolla sträck. Och idag sträckte det mycket fågel om än på långt håll. Vitkindad gås kunde räknas i 4 siffriga tal, ejder i 3 siffriga och sjöorre passerade ca 150 ex under de stunder vi hade för sträckskådning på fm. Lunchen bestod i dag av rester från övriga dagar. Det blev restaurang "Tre små rätter" för en dag. Under em avtog sträcket. Förutom ovan nämnda var det väldigt många kråkor som flög förbi södra udden under hela dagen. Många hundra har passerat i öst-västlig riktning. Inga direkt söderut. Vart tar de vägen? Vädret höll i sig hela dagen med en vind som näten kunde tåla. Så samtliga nät satt uppe till mörkrets inbrott. Vid 7-tiden drog vi ihop alla nät förutom rovfågelnäten som vi lät vara i hopp om någon uggla. Och redan vid rundan kl 20 satt den där. Pärlugglan. Alltid lika fascinerande att se dem. Så söta. 

För dig som undrar kan vi berätta att vår smådopping fortsatt är kvar. Numera döpt till Staffan. Vi har sett honom under hela dagen och ropat ut till varandra om hans göromål. "Kolla, Staffan är på gräsänderna igen", "Staffan är inne närmast stationen" .. och liknande. Han har blivit en favorit.

Ringmärkning

Pärluggla 1
Mindre hackspett 1
Större hackspett 1
Blåmes 1
Talgoxe 1
Kungsfågel 12
Gärdsmyg 4
Trädkrypare 2
Koltrast 3
Rödvingetrast 4
Gråsiska 2 , en cabaret och en flammea

Totalt 32 fåglar av 11 arter

Sträck och observationer

Som nämnts ovan var det mycket sträck men på långa håll. Då vi endast har korta stunder för detta så har vi inte räknat några total antal. Men vitkindad gås gick i stora antal, en hel del ejder och sjöorre. Kråkorna hade ett jämnt flöde hela dagen. Även tordmule passerade utanför södra udden och vi såg minst 20 ex. Även en sillgrissla sågs. På em kom en blå kärrhök, honfärgad, insträckande från Garkast och rundade udden västerut. 
Övriga obsar att nämna var en större korsnäbb, hane, som rastade i en talltopp. Förutom den ringmärkta honan mindre hackspett sågs även en hane i fält. Ett 20-tal skärsnäppor rastade på en mindre kobbe långt ut och slutligen kom en lappsparv som flög lågt över stationen på em.

Fin hane gråsiska

Kvällens pärluggla strax efter att blivit släppt

Träden på Enskär kan se rätt udda ut under arbetets gång

Mindre hackspett





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar