söndag 15 oktober 2023

Hacker på Enskär

Dagen startade med mycket fågel i luften. Redan i gryningen sträckte bla gråsiskor och grönsiskor. Även många domherrar hördes överflygande. Vi prioriterade ändå att få upp nät istället för att räkna sträck. Kl 06:45 hade vi 14 nät uppe men vinden avtog och kl 08:30 hade vi samtliga nät uppe utom ett rovfågelnät på Barackberget. Dvs 16 st 9 meters, 3 st 6 meters och 5 st rovfågelnät. Dessa kunde hållas upp hela dagen fram till mörkrets inbrott. Kvar uppe har vi i skrivande stund de 5 rovfågelnäten. Ännu ingen uggla ringmärkt ikväll men vi återkommer i morgondagens blogg med slutrapport.
Vid 14-tiden anlände Monika Dalhäll så nu är vi bättre rustade att ha koll på såväl ringmärkning som sträck. När vi summerar dagen så blev det trots god fågeltillgång på morgonen endast 20 fåglar ringmärkta. Sträcket avtog tidigt på dagen. En udda observation var den smådopping som högljutt rastade i inre delen av gräshålet. Den upptäcktes genom det höga lockläte som man sällan hör och som den upprepade under en stund. Ännu en gång hördes en tajgasångare. Denna gång på fm i träddungen närmast stationen. Men återigen utan att kunna ses eller ringmärkas.
Under em ringmärktes en större hackspett. Trots vetskap om hur det skulle sluta så höll Janne fågeln för fotografering. Stationens förbandslåda är nu ett par plåster fattigare.

Ringmärkning

Större hackspett 1
Blåmes 5
Talgoxe 6
Kungsfågel 1
Gärdsmyg 1
Trädkrypare 1
Rödhake 1
Domherre 2
Gråsiska, rasen cabaret, 2

Totalt 20 fåglar av 9 arter

Sträck och observationer

Under morgonen hördes sträckande flockar av såväl grå- som grönsiska. Totalt var det säkerligen några 100 ex men vi räknade inte då vi samtidigt satte upp nät. 3 ex skärsnäppa höll till en stund under förmiddagen på Kopparnageln. En smådopping, som tidigare nämnts, rastade en kort stund i inre delen av Gräshålet. Ett 10-tal sidensvansar flög ut över Tallberget men ångrade sig när de såg havet och återvände norrut på Enskär.




Gråsiska av rasen cabaret

                                                                      

                                                                                                              Dagens hacker
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar