tisdag 17 oktober 2023

Alla nät uppe.........en stund

Som vanligt gick vi direkt från väckarklockan ut för att dra upp nät. Glädjande nog var vädret så bra att vi kunde få upp hela 18 nät på en gång. En ung koltrasthane blev dagens första ringmärkta fågel. Det var trots det rätt tyst på ön förutom de vanliga flockarna av siskor som drog fram och tillbaka. Det gav oss möjlighet att lägga lite mer tid för att skåda från vårt vindskydd. Men även över havet och i vikarna kring oss var det rätt så fågeltomt. Vädret växlade mycket under dagen. När klockan var 13.30 blev det plötsligt nästan vindstilla. Vi drog då upp samtliga nät vi har tillgång till. Dvs 3 näthissar med totalt 8 st  9 meters nät, 6 st fristående 9 meters nät, 4 st 6 meters nät och 6 st rovfågelnät. Glada för att äntligen ha fått upp alla nät hoppades vi på bättre fångst. Men istället kom vinden tillbaka och vid kl 16 började det tom regna lätt. Så nu blev det mer träning i att dra ihop nät igen. När mörkret lagt sig summerade vi till 21 st ringmärkta fåglar. Utslaget på våra ca 45 000 steg idag skulle vi kanske kunnat få några fler ringmärkta? Nu hoppas vi på mycket fågel imorgon som är vårt sista hela dygn på Enskär.


Ringmärkning

Sparvhök 1
Talgoxe 4
Kungsfågel 8
Gärdsmyg 1
Koltrast 1
Björktrast 1
Rödhake 3
Bofink 1
Grönsiska 1

Totalt 21 fåglar av 9 arter

Sträck och observationer

Inte mycket sträck alls idag men många fågelflockar av flera arter drog runt kring södra udden men få sträckte ut. Främst mindre flockar av såväl grönsiska som gråsiska, ett fåtal trastar och en del kråkor.
En ensam kanadagås "sträckte" förbi södra udden. 3 st större korsnäbb flög över stationen, ca 40 st skärsnäppor sågs på en kobbe mellan Enskär och Garkast. Slutligen är vår numera bekanta smådopping kvar i Gräshålet. En skojig och intressant obs var när smådoppingen bestämde sig för att faktiskt kliva upp mitt bland en grupp sovande gräsänder för att visa upp sig. Den vingade sig, bytte plats bland änderna, simmade runt dem och så upp igen för att på något sätt visa sin starka sida. Detta höll på minst 10 minuter. Inte en enda gräsand lyfte ens på huvudet. Den stackars doppingen gav sig till sist in i inre viken igen. Nu troligen med stukat självförtroende.


Skönt med lite värme en kylig dag

Man gör vad man kan för att skrämmas......

                                                                                       .........och går inte det är det bara att klippa till!!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar