tisdag 22 september 2020

Vinden har lagt sig och alla nät är uppe.

Morgonen inleddes med mycket hård vind från SV. Detta gjorde att vi bara kunde ha sex nät närmast stationen uppe och t.o.m. vissa av dem var gränsfall. Vinden höll i sig fram på dagen, men från kl. 14 och framåt minskade vindstyrkan radikalt och alla nät drogs isär. Således körde vi resten av dagen med alla nät på den tilltänkta standardiserade nätrundan. 

Vinden var dock negativ i dubbel bemärkelse. Inte nog med att det inte gick ha så många nät uppe på förmiddagen, så satte den också käppar i hjulet för nattsträcket under natten som var - det fanns helt enkelt inga fåglar här när solen gick upp. Det var väldigt tyst i buskarna på morgonen, men siskor (ca 400ex grön + 50ex grå) och sädesärlor (150ex) kom igång med dagssträcket under morgonen. Fram på dagen var det också viss rörelse på blåmes (100-150ex gjorde sträckförsök), dock så fångade vi förvånansvärt få av dem. Dagens ringmärkning domineras dock stort utav just dagssträckare.

Alla gråsiskor som ringmärkts hittills i höst har varit den sydliga rasen cabarét.

Svartmes - generellt snällare än övriga släkten.

Inte ens när man använde kikarna gav dagen särskilt bra utdelning. Två prutgäss sträckte förbi på morgonen och lite vadare rastade. Bl a en blandflock med kustpipare, brushane och kärrsnäppa vid inloppet till Gräshålet. 

Två 1K kustpipare och en 1K kärrsnäppa rastande utanför fågelstationen.

På kvällen la sig vinden helt och i skrivande stund (kl. 22) så är det faktiskt helt vindstilla. För första gången på 3 nätter så har vi faktiskt också hört nattsträckande fåglar i form av taltrast och rödhake. Det är risk för dimma imorgonbitti, så det återstår att se om det händer något imorgonbitti. Förhoppningen är åtminstone stor att vi ska ta säsongens första tajgasångare!
Det bör, om inte annat, bli ett antal sådan under den kommande 10-dagars perioden om SMHI´s prognos stämmer. Det ser onekligt ganska intressant ut!

En fin kväll med vackert väder och svaga vindar!

DAGENS RINGMÄRKNING:
Rödhake 2
Kungsfågel 8
Svartmes 3
Blåmes 9
Grönsiska 9
Gråsiska 4
Totalt: 35ex av 6 arter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar