torsdag 30 september 2021

Torsdag = ärtsoppa mm

 Den envisa blåsten fortsätter och hade under förmiddagen ökat så pass att samtliga nät (de 5 som kunde användas) drogs ihop vid 10. Vi passade då på att ta en promenad uppåt ön för att komma undan den värsta blåsten en stund. Under denna promenad noterades flera arter som inte visat sig på södra udden under början på veckan. Inga märkvärdigheter på något sätt, men bra för artlistan. Väl tillbaka vid stationen intogs en välbehövlig torsdags-lunch med allt vad det innebär. Därefter kom regnet, mest horisontellt faktiskt, och höll i sig till 16-tiden då det klarnade på och vinden tillfälligt avtog. Givetvis var vi snabba att få upp de nät som kunde användas, och fångsten för dagen kunde därmed bättras på en aning. Ett halvhjärtat och desperat försök att lura in någon uggla i nät avslutade dagens aktivitet efter middagen.

Dagens ringmärkning:
Rödhake 10
Taltrast 1
Lövsångare 1
Kungsfågel 2
Grönfink 1
TOTALT hela 15 fåglar.

Övriga observationer:
Prutgås 35 ex sträckande mot SV.
Brun kärrhök 1 ex sträckande mot SV.
Stenfalk 1 ex förbiflygande längs västra sidan av ön.
Forsärla 1 ex sträckande mot SV.

Ärtsoppa med tillbehör

67% av fångsten idag - Rödhake

Grov sjö vid södra Enskär.

...och i annan vinkel.


onsdag 29 september 2021

Blåssten fortsätter

 Ännu en dag i frisk SO-vind avklarad utan några större sensationer. Från morgon till kväll avtog aldrig vinden mer än till 11 m/s. Som mest kunde 5 nätplatser användas och fågeltillgången var något sämre än gårdagen, vilket avspeglade sig i fångsten, Även om tid fanns för skådning så noterades inget sträck att tala om, och det mest anmärkningsvärda blev 1 tornfalk och 2 stenfalkar. På eftermiddagen fick vi besök av några av öns får nere vid staketet, och även en dovhjort med rejäla horn iakttog oss på håll.

Dagens ringmärkning:
Gärdsmyg 1
Rödhake 10
Lövsångare 2
Kungsfågel 5
Taltrast 1

Första lövsångaren

...och den andra

Alltid lika charmig - gärdsmyg

Fårskinn!


tisdag 28 september 2021

Konsten att knyta en knop

Vaknade till samma vindstyrka som under gårdagen, och det höll sig över 10 m/s under hela dagen. Den klara morgonen övergick till mulet väder mitt på dagen, för att hålla sig till halvklart under eftermiddag och kväll. Även om fångsten och fångstmöjligheter var begränsade på grund av vindarna så var fågeltillgången förhållandevis god. Ytterst få fåglar verkade stanna kvar efter att de ringmärkts eftersom väldigt få kontroller av dessa gjordes. På sträckfågel-fronten kunde inte speciellt mycket noteras, bara några mindre flockar bläsänder. 

Dagens ringmärkning:

Rödhake 19
Taltrast 1
Lövsångare 1
Kungsfågel 29
Blåmes 2
Talgoxe 2
Trädkrypare 2
Bofink 2

Totalt 58 fåglar

Bofink

Grönsiska

Lövsångare

Koncentrerad ringmärkare

Taltrast

Talgoxe

Trädkrypare som vill sitta kvar

Slutligen; kom ihåg att ett dubbelt halvslag blir ett helslag...


måndag 27 september 2021

Rödbetans dag

Vaknade till frisk vind från SO som skulle visa sig öka succesivt under dagen. Vädret i övrigt var tämligen behagligt med klart och soligt under större delen av dagen. Eftersom blåsten medförde att väldigt få nät (som mest 5 st) kunde användas, blev givetvis fångsten därefter. Det var ett ganska gott sträck av sjöfågel, med bland annat drygt 150 vitkindade gäss och minst 250 bläsänder med inslag av stjärtänder. Även rastande ejder var det gott om, med flera tusen som låg utspridda utanför Enskär. 

Dagens ringmärkning resulterade i följande:
Rödhake 18
Kungsfågel 14
Blåmes 1
Grönfink 2

Totalt 35 fåglar

Dagens art = Rödhake!

Personal i arbete

En av dagens grönfinkar


söndag 26 september 2021

En härlig dag i karibien

När vi i ottan drog isär näten var det uppenbart att det varit en bra sträcknatt, gott om tättingar i buskarna och konstant insträck av nya. I det närmaste kav lugnt hav på morgonen gav oss förhoppningar om spännande fångst under dagen, vilket det blev. Under eftermiddagen avtog dessvärre aktiviteten och samtidigt tilltog vinden vilket medförde att de flesta näten drogs ihop, även uggleförhoppningarna grusades pga detta.

Dagens ringmärkning landade på 129 fåglar fördelade på dessa 13 arter:

  • Gärdsmyg
  • Rödhake
  • Rödstjärt
  • Taltrast
  • Rörsångare
  • Svarthätta
  • Gransångare
  • Kungsfågel
  • Blåmes
  • Talgoxe
  • Nötskrika
  • Bergfink
  • Sävsparv
Bergfink

Personal i arbete
Nötskrika
Rödstjärt

Rörsångare


lördag 25 september 2021

Personalbyte

 Efter att första veckan nu är avklarad, blev det dags för nytt gäng att ta över verksamheten. Vid 13-tiden anlände familjen Altstedt (Göran, Ingrid och Peter) till Enskär. Kalle, Lars och Eva skjutsades in till Studsvik efter väl genomförd insats under veckan som gått. Dagens ringmärkning var uteslutande under morgon och förmiddag eftersom näten drogs ihop när avgående personal lämnade ön. Mot kvällen drogs några nät isär i hopp om uggle-fångst, som i skrivande stund fortsätter. Vid 22-rundan sågs en uggla i pannlampans sken intill nät på Tallberget (troligtvis en pärluggla) och fångstförsöken fortsätter en stund till innan vi ger upp för dagen.

Dagens ringmärkning:
Gärdsmyg 4
Järnsparv 1
Rödhake 22
Taltrast 1
Svarthätta 1
Gransångare 8
Lövsångare 1
Kungsfågel 14
Trädkrypare 1
Sävsparv 1

TOTALT 54 st

fredag 24 september 2021

[Ny art] för ön!

Vi vaknade upp straxt efter kl. 5 imorse och öppnade dörren. Det konstaterades snabbt att det duggregnade och blåste mycket hårt. En snabb koll på SMHI´s hemsida för att se vad det blåste ute vid Landsort visade på 15-21m/s. En titt på radarn gjorde att vi tog sovmorgon en timme. Till slut gick vi upp ändå, men någon ringmärkning var inte att fundera på. 

Istället ägnades tiden och att skåda. En del rörelse på sädesärlor, ängspiplärkor och enstaka grönsiskor. Senare även en del sparvhök (30-tal), några fjällvråkar och en ormvråk. Egentligen var det inte mycket som stack ut, men veckans andra lappsparv sträckte förbi liksom några myrspovar. Den sibiriska gransångaren är fortfarande kvar kring vassen bredvid stationshuset. 

Dagens obs och tillika första fyndet för ön, var dock den kamskrake som hittades straxt efter kl. 9. Fågeln höll till med ett större gäng knipor (180ex), en del storskrakar och simänder utanför "inloppet" till Gräshålet. Den drogs dock helt klart till kniporna och det var allt som oftast bland dem som kamskraken låg. Nu bedöms ju inte den här arten som spontan, men den är ändock väldigt ovanlig i landet. Fågeln var stationär här under hela dagen och den var som närmast precis nedanför stranden öster om vindskyddet. Skraken var kvar åtminstone till kl. 18.30 på kvällen, så det återstår väl att se om gänget som kommer ut imorgon får se den eller inte.

Enskärs första kamskrake

Regnet upphörde under tidig förmiddag och vinden gick ner lite efter lunch varför vi ändå drog isär några nät för att spräcka nollan idag med (ingen nolldag på vårt pass..). Det lyckades vi med, om än knappt. Dagens resultat om totalt 2ex av en art är inget man skryter med. Med detta tackar vi för oss! Imorgon anländer Göran Altstedt m. familj ut och tar emot stafettpinnen runt lunch.

Två unga rödhakar var allt vi fick. 



torsdag 23 september 2021

Ruskväder

Morgonen inleddes förvisso med hård vind från SSV, men det gick ändå att ha några nät uppe nära stationshuset. Haken var väl dock att det inte fanns några fåglar som hade valt att trotsa den hårda motvinden under natten som var. Runt kl. 08.30 så rullade, som spiken i kistan, ett regnoväder in och det föll ungefär 15-16mm fram t.o.m. kl. 15. Samtidigt så ökade vindstyrkan, som mest till runt 15-18m/s. Man kan väl sammanfatta det som att vädret inte var särskilt behagligt att ens vara ute i. Senare på eftermiddagen la sig vinden något igen, varvid vi drog upp några nät på nytt. Det gav såklart ingen utdelning då det ju fortfarande var tomt på fågel, men det var värt ett försök. 

Dagens "clue" var ärtsångaren nedan. Hp2 jämnlång med hp7 (vilket inte direkt framgår av fotot) samt hp3-5 nära nog jämnlånga vid ihopfälld vinge (hp4 en halv mm längre). Skapligt vit yttre stjärtpenna och rikligt med vitt på t5. Brunaktig nacke upp mot hättan, kallt gråfärgade övre stjärtteckare osv. Frågan är om detta säger nånting eller inte? Utan en DNA-analys så är det svårt att veta vart den här kommer ifrån.


I och med att vi inte ringmärkte under en lång stund, så ägnades en stor del av tiden till att läsa gamla tidskrifter, sova samt en hel del fältskådning. Det var dock ganska fruktlöst både bland buskar och över havet. Den sibiriska gransångaren var fortfarande kvar i vassen nära stationen och en prutgås sträckte förbi. Det kan nog sägas vara allt vi hade att komma med idag. 

Dagens talrikaste art - taltrast.

Dagens ringmärkning (2 hissar + 5 småfågelnät) kl. 05.30-08-30 samt 15.00-19:00:
Rödhake 1
Taltrast 3
Ärtsångare 2
Kungsfågel 2
Blåmes 1

Totalt: 9ex av 5 arter


onsdag 22 september 2021

Inga invasionstendenser än sålänge

Vi gjorde ett försök till att fånga ugglor i natt. Det var ändå skapliga förutsättningar med fullmåne och svaga vindar, men inledningsvis dock lite lätta regnskurar en bit in över fastlandet norr om oss. Eventuellt kan detta ha varit hämmande för sträckaktiviteten? Trots att alla nät var uppe och att playback användes så fångades inte en enda uggla.

Gryningen var klar och vindstilla, nästan så att vädret var lite för fint faktiskt. Detta kan ju ha den negativa effekten att fåglarna bara flyger förbi oss och snabbt fortsätter in mot fastlandet istället för att nödlanda här. Mycket riktigt så var det också ganska fågeltomt i buskarna på morgonen, men trots det så fångade vi ungefär lika många individer som igår. Det är dock fortfarande väldigt få rödhakar och kungsfåglar. Faktum är att vi idag fångade fler gärdsmygar än rödhakar och man kan ju fråga sig vad det beror på? Det är också väldigt ont om t ex taltrastar än så länge.

Med ett snitt på 4,3 fångade/år så var denna nötväcka dagens ovanligaste fångst.

Ett av fågelstationens syften är att notera invasionsrörelser. Än så länge så verkar det inte vara någon direkt rörelse av någon invasionsart egentligen, men det kan ju givetvis ändra sig under höstens gång. Den enda invasionsarten som visar några tendenser till rörelse just nu är nötskrikorna och idag var ett 50-tal ute och gjorde sträckförsök på udden. Precis som igår så ringmärktes dock ingen, även om en lyckades smita ut ur vinkelnätet uppe på Tallberget innan vi hann fram.

Specialist på att undvika nät - nötskrika. 

Det var sparsamt med trevliga observationer under dagen. Ett gäng myrspovar rastade på kvällen, en blå kärrhök sträckte förbi, dem första grupperna med dubbeltrastar var ute och vände och en sibirisk gransångare sågs/hördes till och från under större delen av dagen. Man kan nog misstänka att den sistnämnda fortfarande är samma individ som hänger kvar sedan ett par dagar, även om vi inte såg den tillräckligt bra för att se någon ring.
 
Vid lunch idag så var det delvis personalbyte här på stationen. Eva-karin åkte hem och ut kom istället Lars Ekström och Eva Olofsson. Undertecknad (Kalle) är fortfarande kvar t.o.m lördag.
 
På eftermiddagen så ändrades vädret, vinden vred mot SV och tilltog. Nu på kvällen blåser det återigen ganska hårt (drygt 10m/s) och det väntas regn imorgon förmiddag. Kanske hinner vi med lite ringmärkning imorgon bitti? Den som lever får se.
 
Dagens ringmärkning (6 rovfågelnät, 12 småfågelnät och 4 näthissar):
Gärdsmyg 12          Blåmes 1
Rödhake 11            Talgoxe 2
Ärtsångare 3           Nötväcka 1
Svarthätta 2            Trädkrypare 1
Gransångare 3        Grönsiska 1
Kungsfågel 37

Totalt: 74 fåglar av 11 arter.

tisdag 21 september 2021

Kungsfåglarna uteblev, men ejdrarna flockades.

En vindstilla morgon gav en förhoppningar om att det skulle bli en skaplig morgon. Ut i mörkret och upp med samtliga nät, men tystnaden (inga rödhakar/trastar) var lite oroväckande. Under den första rundan så uteblev också den obligatoriska rödhakestöten. Morgonen gick och arterna trillade in. Dem flesta "ströarterna" fångades med liknande antal som igår eller t.o.m. fler. Något större inflöde av rödhakar och kungsfåglar blev det dock aldrig, vilket ändå är ganska märkligt. En sibirisk gransångare höll till i vassen utanför stationshuset under hela förmiddagen och kunde till slut fångas. Det visade sig dock vara gårdagens fågel.

Sol!

Morgonen inleddes med lite rörelse över södra udden, men det dog snabbt av. Roligast var en lappsparv som sträckte ut mot Hävringe. Senare över dagen var ett flertal flockar med nötskrikor ute och vände, sammanlagt 75ex. Föga förvånande lyckades varenda en att slinka förbi näten uppe på Tallberget. Jag vet inte riktigt hur dem lyckas gång på gång?

Över havet var sträcket tyvärr helt obefintligt. Ett par flockar med vitkindade gäss var väl egentligen det enda som rörde på sig överhuvudtaget. Dagens höjdpunkt var dock antalet rastande ejdrar. Det var fullständigt smockat utanför södra udden under en stund på morgonen. Flocken gicks igenom noggrant, men ingen praktejder kunde hittas. Antalet ejdrar var dock som sagt imponerande och efter en ordentlig räkning kunde det konstateras vara ca 14660 individer. Det är nog tveksamt om jag sett så många någonsin, inte ens om vi backar tillbaka till slutet av 90-talet. 

Veckan andra sparvhök

Dagens ringmärkning (13 småfågelnät, 6 rovfågelnät och 4 näthissar):

Sparvhök 1                            Gransångare 6
Gärdsmyg 9                           Lövsångare 2
Rödhake 11                            Kungsfågel 35
Ärtsångare 2                          Talgoxe 3
Trädgårdssångare 1               Trädkrypare 1
Svarthätta 8                            Bofink 1

Totalt: 80ex av 12 arter.

måndag 20 september 2021

Det blåser vidare...

...i nästan samma styrka. Vinden har förvisso hoppat ner under 10m/s i medel, men det har legat straxt under denna vindstyrka under i stort sett hela dagen och faktiskt fortfarande när detta skrivs vid kl. 21:00. Enligt prognosen så ska dock vinden lägga sig ganska ordentligt straxt och enligt SMHI så ska det inte blåsa mer än 2m/s imorgon bitti. Vi hoppas att dem har rätt!

Den lilla minskningen i vindstyrka gjorde dock att vi spände musklerna i gryningen och drog isär 9 småfågelnät, 4 rovfågelnät samt alla fyra hissarna. Trots att det faktiskt upplevdes ganska tomt i buskarna så gav detta ett skapligt resultat. Vi fick dock dra igen ett par hissar och några nät efter ett par timmar pga tilltagande vind (ursäkta tjatet).
 
Om vi bortser från rödhakar och kungsfåglar så var den här dagen också ganska artrik i näten. Totalt så fångade vi 15 arter och bland det lite mer udda bör ju nämnas en sävsångare och en sibirisk gransångare. Den senare möjligen med något gulstick i ögonbryn och ögonring varför man kanske kan misstänka någon fågel från övergångszonen (”fulvescens”?), men i övrigt så såg den ok ut och den lockade frisk i både nätet och vid ringmärkningen. För säkerhets skull så kollade vi även sonogram för att kontrollera att vi inte var tondöva.

Sibirisk gransångare ur olika vinklar.

Ett entonigt läte. Sonogram på locklätet.
 
På observationsfronten så var det däremot måttligare med intressanta iakttagelser. Dels så hade vi såklart mindre skådning i fält pga mer fågel i näten, men det är bara halva sanningen. Det var nämligen väldigt tomt över havet idag. Några få flockar med vitkindade gäss, årets sista(?) fisktärna rundade udden på kvällen, en sillgrissla flög förbi österut nära och fint, en ung stenfalk sträckte ut mot Hävringe och sist men inte minst (eller jo, på sätt och vis) så sträckte det in en forsärla uppe vid vindskyddet tidigt på morgonen.

Stationens 48:e sävsångare sedan uppstarten 1965.

Dagens ringmärkning (9 småfågelnät, 4 rovfågelnät och 4 näthissar) kl. 05:30-20:00:
Sparvhök 1                        Svarthätta 1
Gärdsmyg 6                      Gransångare 5
Rödhake 29                      "Sibirisk gransångare" 1
Rödstjärt 1                        Lövsångare 3
Taltrast 1                           Kungsfågel 68
Sävsångare 1                    Blåmes 1
Ärtsångare 2                     Talgoxe 1
Trädgårdssångare 2          Bergfink 1
 
Totalt: 124ex fördelat på 15 arter.


söndag 19 september 2021

Mjukstart

Klockan var satt på alarm vid 05.10. Vetskapen om att det nog kan blåsa lite väl hårt fanns där, men vi gick ut och drog isär fem nät (3x6m + 2x9m) alldeles intill stationshuset som stod något sånär ”i lä”. Vi körde med dessa nät uppe fram t.o.m. kl. 11:45 och därefter så drog vi ihop dem för att fortsätta med nätuppsättning och dyl. Det har varit mulet under hela dagen med kortvariga och lätta skurar av duggregn. Vinden har legat på från NO med en vindhastighet på +10m/s hela dagen och över havet har sikten varit ok, även om flimmer ute vid horisonten har stört.

Några fåglar hade uppenbarligen haft skaplig medvind i natt, för vi tog ändå ett gäng hungriga fåglar imorse. Säsongens första ringmärkta fågel (om vi bortser ifrån pullmärkt tordmule i somras) blev något oväntat en morgonpigg svarthätta under en runda som annars dominerades kraftigt av rödhakar. Därefter fyllde det på med en ganska god blandning arter, även om kungsfåglarna som vanligt var klart talrikast. Totalt så ringmärkte vi 53 fåglar fördelade på 14 arter. Med tanke på antalet nät, antalet nättimmar och det rådande vädret så får man väl ändå anse detta vara en helt ok dagssiffra.

Sensommar möter höst. Lövsångare t.v. och gransångare t.h.

Två utav dagens tre rödstjärtar. 

Den ovanligt korta nätrundan och den måttliga fågeltillgången gjorde givetvis att det fanns en hel del tid över till att sträckskåda. Precis som igår så var det en del sjöfågel i rörelse och precis som igår så gick dem långt ut. Storskarvarna passerade nära, bläsänderna passerade på bestämningsavstånd (om än knappt ibland) och långt ute i horisonten (dvs i flimret) tågade många flockar förbi av säkert både gäss och annat.

Efter lunch så fortsatte vi med att sätta upp fler nät. Vi började med att smälla upp två näthissar till och således är alla fyra(!) därför redo att börja jobba när vädret tillåter. Utöver dem så är alla nät förutom fyra uppe. Dem kvarvarande (2 rovfågelnät + tallbergsvinkeln) är förnärvarande hårt vindutsatta platser, varför vi avvaktar till imorn eftermiddag med att sätta upp dem.

En bläsandsflock i gryningen. 

Dagens sträck:
Prutgås 24ex, vitkindad gås 11ex, skedand 2ex, bläsand 1917ex, stjärtand 33ex, kustpipare 1ex, myrspov 1ex, smålom 7ex, storlom 1ex, ob. små-/storlom 3ex, sparvhök 10ex, stenfalk 1ex och sädesärla 120ex.
 
Dagens ringmärkning (5 nät, 3x6m + 2x9m). Kl. 05:30-11:45:
Blåmes 3ex                      Gärdsmyg 1ex
Talgoxe 1ex                     Rödhake 8ex
Lövsångare 3ex               Rödstjärt 3ex
Gransångare 1ex             Järnsparv 3ex
Svarthätta 4ex                 Trädpiplärka 1ex
Ärtsångare 2ex                Gulsparv 1ex
Kungsfågel 21ex             Sävsparv 1ex

Totalt: 53ex fördelat på 14 arter. 

lördag 18 september 2021

Hösten 2021 inledd

Stationen inleder nu sin 57:e ringmärkningssäsong här ute på Enskär. Först ut i höst är familjen Brinell om man nu ska tala i tredje person. Vi anlände ut till ön med kapten Göran vid 9-tiden och kunde konstatera att det var allt annat än vindstilla här ute. Inte för att vi blev tagna på sängen över vädret, men det ställer ju till lite besvär. Vinden har under hela dagen tryckt på från ONO med en vindstyrka mellan 10-13m/s. Detta är inte optimalt av flera anledningar.

Den här vindriktningen och vindstyrkan är en ganska jobbig kombination här ute - det blåser nämligen i mer eller mindre varenda nät. Vi valde dock att inte börja med själva ringmärkningen idag av förklarliga skäl, utan istället så installerade vi oss i lugn och ro, satte upp drygt hälften av alla nät (som sagt utan att dra isär några), gjorde iordning dem två sista näthissarna och passade på att spana lite sträck över havet.


På själva ön så var utdelningen bland rastare minst sagt skral idag. Det hade uppenbarligen inte varit något nattsträck överhuvudtaget av tättingar och det var mem helt tyst när man gick rundan bortsett från enstaka kungsfåglar och rödhakar. Över havet var det däremot desto mer rörelse, "men" den här vindriktningen pressar inte in fåglarna mot Sörmlandskusten varför man helt enkelt lär använda zoomen på tubkikaren.

Långt ute vid horisonten tågade dock flock efter flock söderut och av det som kom lite närmare var det mest bläsänder som sträckte, men också en del ejder och prutgäss. Med tanke på att vi inte spanade under särskilt långa stunder så kan man nog gissa att det sträckte några tusen bläsänder denna dag trots allt(?), även om vi bara räknade in 884ex under sammanlagt lite drygt 1,5h spaning mellan kl. 09.30-17:00. 


Imorgon så är väl planen att försöka smyga igång ringmärkning (om det går) under förmiddagen, för att sedan fortsätta med att sätta upp alla nät och få allting klart t.o.m. måndag. 

söndag 12 september 2021

Uppstarten avklarad

 Igår 12/9 genomfördes den traditionsenliga uppstarten inför höstens ringmärkning. En arbetsstyrka på 8 personer begav sig lördag morgon från Studsvik mot Enskär i tät dimma med två båtar. Dimman skulle visa sig ligga kvar större delen av dagen och bara lätta tillfälligt då och då. Vinden var dock svag och havet låg i princip blankt hela dagen. Flertalet av deltagarna ägnade sig åt att röja stigar och nätplatser som vuxit igen rejält jämfört med tidigare år. Även stationshuset blev ordentligt ompysslat, både utvändigt och invändigt. 

I fågelväg var det ganska god aktivitet på tättingar under förmiddagen med bland annat sylvior, ärlor, mesar och någon mindre hackspett. Några större överraskningar bjöds det inte på denna dag.

Dagen avrundas som vanligt med gemensam fika där deltagarna bjöds på hembakat till kaffet.

Fågelstationen står nu redo för att starta höstens ringmärkning, vilket sker kommande lördag 18/9. Den pågår sedan under minst 5 veckor.

Utfärd i dimma

Nu är vi på väg!

Nyoljad fasad

Lasse i al-djungeln


Ralf och Petri planerar

Hela gänget förutom fotografen Ingrid.
Stående fr.v. Per, Anders, Ralf, Lars och Petri. Sittande Göran och Bosse


Buskage trimmas